clanak False

Odlična suradnja Zagreba s Tel Avivom i Jeruzalemom

Zagrebačko prijateljstvo s dva izraelska grada prvi je puta oplemenjena prezentacijom zagrebačkih projekata i pozivom izraelskim investitorima da ulažu u glavni grad Hrvatske.

26.09.2008.

Susret s gradonačelnikom Jeruzalema

Nakon povratka s dvodnevnog službenog puta u Izrael gdje su boravili na poziv predsjednika Izraelsko-hrvatske gospodarske komore generala Yossija Peleda, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama održali su, u stanci skupštinskog zasjedanja u Gornjogradskoj vijećnici, konferenciju za novinare na kojoj je naglašena odlična suradnja Zagreba s Tel Avivom i Jeruzalemom.

- Sretan sam što smo četvrti puta za redom bili u Izraelu gdje nas dočekuju kao prijatelje. To je pobjeda aktualne hrvatske politike – naglasio je gradonačelnik Bandić dodavši da je prijateljstvo s dva izraelska grada prvi puta oplemenjena prezentacijom zagrebačkih projekata i pozivom izraelskim investitorima da ulažu u Zagreb.

Zagrebački se gradonačelnik, naime, na susretu s predstavnicima Izraelsko-hrvatske gospodarske komore, susreo sa 25 vodećih izraelskih gospodarstvenika kojima je predstavio zagrebačke projekte iz područja zaštite okoliša, prometne i komunalne infrastrukture te zdravstva. Poseban je naglasak dan na mogućnosti ulaganja u razvoj nekretnina na području Grada Zagreba. O produktivnosti ovoga susreta govori i činjenica da su neki gospodarstvenici već najavili svoj dolazak u Zagreb.

Istoga dana gradonačelnik se susreo s vođom izraelske opozicije Benjaminom Netanyahuom, bivšim premijerom i ministrom financija, koji je upravo u svojim mandatima napravio progresivne korake u sektoru financija, smanjivši javnu potrošnju i ojačavši gospodarstvo. Gradonačelnik Milan Bandić pozvao je g. Netanyahua da u Zagrebu održi predavanje za vodeće ljude javne uprave i vodeće gospodarstvenike o reformi javne potrošnje, što je i prihvaćeno.

Prvi dan posjeta Izraelu, gradonačelnik je završio sastankom sa zamjenikom ministra obrane Matanom Vilnaijem koji je izrazio želju posjetiti Hrvatsku i održati predavanje na Zapovjednoj školi hrvatske vojske, a gradonačelnik je tu ideju podupro.

Drugoga dana službenoga posjeta zagrebačko se izaslanstvo, u kojemu je, osim gradonačelnika Bandića i njegove supruge Vesne bio i pročelnik Kalinić, u jeruzalemskoj gradskoj vjiećnici susrelo s gradonačelnikom Jeruzalema Urijem Lupolianskim. Dvojca su gradonačelnika razmatrala mogućnosti bliske suradnje gradova, njihovoj ulozi u regionalnom razvoju te o obostranoj želji za jačanjem kulturne i gospodarske suradnje između Jeruzalema i Zagreba.

Istoga dana gradonačelnik se susreo s glavnim rabinom Tel Aviva i bivšim glavnim rabinom Izraela Ysraelom Meirom Laom. Tema sastanka bila je obnova sinagoge i funkcioniranje židovske zajednice u Zagrebu.


Gradske vijesti - 2008.