clanak False

Održana tribina „Razvoj područja Zagrebačkog velesajma: jučer – danas – sutra“

21.06.2018.
Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada u suradnji sa Zagrebačkim velesajmom d.o.o., kao pripremnu aktivnost u procesu provedbe gradskog projekta Zagrebački velesajam, organizirao je 18. lipnja 2018. godine tribinu na temu „Razvoj područja Zagrebačkog velesajma: jučer – danas – sutra“ u dvorani Dubrovnik na Zagrebačkom velesajmu.
 
Na skupu je sudjelovala zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba gđa Olivera Majić,  te su predstavljene provedbene aktivnosti vezane uz pripremu programa gradskog projekta Zagrebački velesajam koji je u suradnji s Gradskim uredom za strategijsko planiranje i razvoj Grada izradio Arhitektonski fakultet u Zagrebu. Sudionici tribine bili su djelatnici Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, Trgovačkog društva Zagrebački velesajam d.o.o., Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba, Društva arhitekata  Zagreba, predstavnici akademske zajednice te ostali predstavnici stručne javnosti.
 
Nakon što je voditeljica tribine gđa Mirna Meštrović predstavila dosadašnji tijek ovog gradskog projekta prof. Tihomir Jukić, iznio je ključne zaključke programa i spoznaja na temelju sveobuhvatnih prostorno-arhitektonskih, ekonomskih i društveno-socioloških stručnih analiza.
 
 O genezi i urbanističko-arhitektonskom značajkama Zagrebačkog velesajma u nastavku je u svojoj prezentaciji govorio arhitekt i kritičar arhitekture g. Maroje Mrduljaš, dipl.ing.arh., koji je naglasio povijesne transformacije Zagrebačkog velesajma kao i prostora eksperimenta i privremenosti.
 
Sukladno temi, predloženo je nekoliko znakovitih teza za raspravu koja je uslijedila vezano za daljnji razvoj i transformaciju područja Zagrebačkog velesajma, njegov povijesni kontekst, značaj, prostorno-planska određenja (obveze GUP-a grada Zagreba), ali i njegov utjecaj na razvoj područja Novog Zagreba.
 
Planirana je i tribina koja će se u suradnji s Vijećima gradskih četvrti Novi Zagreb-zapad i Novi Zagreb-istok održati tijekom srpnja. Gradskoj skupštini će se uputiti materijal s prijedlogom odluke o realizaciji gradskog projekta, nakon čega u drugoj polovici 2018. godine slijedi raspisivanje urbanističko-arhitektonskog natječaja.

Prezentaciju prijedloga Programa gradskog projekta Zagrebački velesajam možete pogledati ovdje.
 
 
 

Aktivnosti