clanak False

Okrugli stol “Sustav javnih bicikala za Grad Zagreb”, ”Koncepcija razvoja biciklističkog prometa u Gradu Zagrebu” i “Navike i stavovi studenata Sveučilišta u Zagrebu o korištenju bicikla“

08.05.2012.

U sklopu serije okruglih stolova o temama vezanim uz projekt CIVITAS ELAN, koji se polako bliži završetku, 8. svibnja 2012. u ZgForumu u Gajevoj 27 održan je okrugli stol s temama “Sustav javnih bicikala za Grad Zagreb”, ”Koncepcija razvoja biciklističkog prometa u Gradu Zagrebu” i “Navike i stavovi studenata Sveučilišta u Zagrebu o korištenju bicikla".

 

Uz temu Sustav javnih bicikala g Damir Širola iz Udruge Bicikl prezentirao je kako se ti sustavi primjenjuju u Europi i o mogućnosti uspostave zagrebačkog sustava javnih bicikala.

 

Koncepciju razvoja biciklističkog prometa u gradovima rade prometni stručnjaci u kooperaciji s ministarstvima zdravstva, školstva, zaštite okoliša, MUP-a, uz aktivno učešće građana i biciklističkih udruga. Plan razvoja biciklističkog prometa mora biti sastavni dio koncepcije sveukupnog planiranja prometa u jednom gradu. O tome je govorio doc.dr.sc.Ljupko Šimunović sa Fakulteta prometnih znanosti.

 

U okviru projekta PRESTO provedeno je istraživanje o navikama i stavovima studenata Sveučilišta u Zagrebu o korištenju bicikla kao prijevoznog sredstva i oblika rekreacije, o čemu je govorio Aleksandar Lukić sa Geografskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Rezultati istraživanja ukazuju da porast korištenja bicikla zahtijeva čitav niz međusobno usklađenih mjera usmjerenih k stvaranju sigurnog, učinkovitog i ugodnog okruženja za korištenje bicikla kao važnog i jednakovrijednog prijevoznog sredstva u gradu.

 

Izrada Biciklističkog master plana Grada Zagreba te njegova integracija u Prometnu strategiju Grada Zagreba i ostale strateške dokumente nameće se kao važan korak u ostvarivanju ciljeva. 

 

Nakon pozdravnog govora Jadranke Veselić Bruvo, pročelnice Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, održane su prezentacije te je otvorena rasprava kojom je moderirao g Stanislav Pavlin sa Fakulteta prometnih znanosti

 

U raspravi su sudjelovali prof. dr. sc. Gordana Štefančić i Mario Ćosić sa Zavoda za gradski promet Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu te mr.sc. Alan Ordulj iz Sektor za promet Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.

 

Na događanju je o svom novom projektu putovanja biciklom do Londona povodom održavanja 30 -tih Olimpijskih igara govorio i g. Mladen Gaćeša, koji je 2008. izveo sličan pothvat, prešavši biciklom 12 000 km do Pekinga. G. Mario Ćosić je predstavio projekt Studocikla, pilot projekt javnih bicikala namijenjenih korištenju na lokacijama Sveučilišnog kampusa na Borongaju.

 

 

 

Slika 1, slika 2

 


Aktivnosti