clanak False

Okrugli stol "Županije 2030. godine"

07.05.2018.
Zamjenica gradonačelnika Olivera Majić je sudjelovala na okruglome stolu što su ga u povodu 25. godina od regionalnog ustroja Hrvatske organizirali Večernji list i Poslovni dnevnik u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija.

Razvoj hrvatskih županije do 2030. je bila tema okruglog stola, a na kojem su uz zamjenicu Majić sudjelovali župani Pauk, Žinić, Kolar i Tomašević. Raspravljajući o hrvatskome regionalnom razvoju, kohezijskim politikama i drugim instrumentima razvoja što su nam na raspolaganju, zamjenica gradonačelnika Olivera Majić je podsjetila na status Zagreba koji je i grad i županija te na činjenicu da je istovremeno i sjedište najveće urbane aglomeracije u Republici Hrvatskoj s više od jedne županije, štoviše s tri te s trideset jedinica lokalne samouprave. Zamjenica je potom istaknula kako kohezijska politika teži smanjenju nejednakosti te da je nejednakost pitanje perspektive. S jedne strane, Zagreb je najrazvijenija hrvatska jedinica lokalne i područne samouprave. S druge pak strane moramo se uspoređivati s drugim europskim glavnim gradovima, vodeći računa da se adekvatno pozicioniramo u kontekst europskih metropola. Za nas je posebno važno što je urbani razvoj došao u središte kohezijske politike te da prilike što su pred nama zajedničkim naporima realiziramo, a na dobrobit građana naših gradova, županija i aglomeracija. U tom smislu moramo uložiti napor kako bismo u partnerstvu i zajedništvu što efikasnije povlačili sredstva iz fondova EU, a za ciljeve, prioritete i mjere koje smo utvrdili strateškim dokumentima.

Strategija razvoja urbane aglomeracije i Razvojna strategija Grada su ključni dokumenti za provedbu politike regionalnog razvoja, a izrađeni su u suradnji svih relevantnih dionika i u  skladu s Nacionalnom razvojnom strategijom. Od svih potencijala i resursa kojima Zagreb raspolaže, zagrebački čovjek je bio i bit će najvažniji čimbenik razvoja, a što potvrđuje  i proaktivna demografska politika  Grada Zagreba.
 

Gradske vijesti - 2018.