clanak False

Online prikazivanje nagrađenih dramskih tekstova u ciklusu “Držić u ZKM-u“

02.12.2020.
Zagrebačko kazalište mladih u srijedu, 2. prosinca 2020, započinje  s online prikazivanjem nagrađenih dramskih tekstova u ciklusu: “Držić u ZKM-u“. Riječ je dramama nagrađenim Nagradom Marin Držić za 2019, koje u izvedbi glumaca ZKM-a ovaj put možete pogledati režirane u scenskoj režiji i u video formatu - na facebook stranici ZKM-a.

Ciklus “Držić u ZKM-u“ otvara prvonagrađeni tekst Dine Pešuta “Granatiranje“ u scenskoj režiji i adaptaciji Tamare Damjanović.
Autor videa: Lovro Mrđen
Glazba: Stanko Kovačić, Katarina Ranković
Glume: Adrian Pezdirc, Frano Mašković i Hrvojka Begović

Tijekom prosinca ZKM će nastaviti s online prikazivanjem “Držić ZKM-u'“kada ćete moći pogledati i režije drugonagrađenih dramskih tekstova: “Međimurski lepi dečko“ Mateje Posedi i dramu „Dječak“ Davora Špišića. Nagradu za dramsko djelo “Marin Držić“ Ministarstvo kulture dodjeljuje u svrhu poticanja hrvatskog dramskog i kazališnog stvaralaštva. Nagrada se dodjeljuje od 1991.

U obrazloženje stručnog povjerenstva za 1. nagradu - Dino Pešut: Granatiranje stoji kako je  “ispovjedna, poetska, postdramska metadrama koja zasigurno spada u sam vrh ne samo hrvatske nego i europske suvremene produkcije. Kroz tekst pratimo dvije paralelne ispovjedne priče o ljubavnoj žudnji i strasti, o iluzijama i snovima, o potrazi za smislom u kontekstu svijeta i prostora gdje je rat postao fetiš senzacija i neminovna ljudska potreba za autodestrukcijom. Priča se razvija kao “ sitna balkanska verzija filma “Call me by your name”, kako to ispisuje jedno od lica, pisac koji se metatekstualnom poemom poigrava svojim motivima za pisanje ovog teksta. Piščev monolog o ratu i njegovim posljedicama jedan je od najlucidnijih, najintimnijih i najoriginalnijih kuteva gledanja na tu temu u suvremenoj dramskoj literaturi. Temu borbe protiv smrti i besmislenosti rata, njegovih posljedica vidljivih u fasadama koje se obnavljaju i ljudima koje nitko ne obnavlja, pisac završava konačnim susretom lica koja svojom malom ljubavnom pričom ostavljaju zalog za neko njihovo intimno sretnije sutra.“

Aktualno