clanak False

Otvoren novouređeni dio Parka Slobodana Langa

29.06.2020.
Na križanju Mirogojske i Rockfellerove jutros je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, zajedno s članovima obitelji Lang, otvorio novouređeni dio Parka Slobodana Langa, istaknutog zagrebačkog liječnika i humanistu.

„Danas otvaramo ovaj prelijepi park posvećen velikom Slobodanu Langu, a uskoro ćemo ovdje postaviti i njegovu bistu. Bio je veliki humanitarac i intelektualac, ali prije svega veliki čovjek. Hvala mu na svemu što je učinio za Zagreb i za Hrvatsku!“, poručio je gradonačelnik Bandić.   

Inicijativa za uređenje parka stigla je od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar koja je predstavila ideju da se u Parku postavi bista Slobodanu Langu kao priznanje za njegov dugogodišnji rad u toj Ustanovi.

Ravnateljica Škole Mirjana Kujundžić Tiljak je istaknula da je Slobodan Lang bio jedan od najvećih hrvatskih liječnika, humanista i boraca za ljudska prava. „Nesebično je prenosio svoje znanje, napisao mnoštvo radova, predavao na svjetski poznatim fakultetima i još puno toga. Vjerujem da bi on rado s nama sjedio na klupicama u ovom krasnom parku, da bi smišljao nove ideje i poticao nas da se družimo, uvažavamo i budemo bolji ljudi. Zahvaljujemo gradonačelniku koji je svesrdno prihvatio našu inicijativu za izgradnju ovog parka.“, rekla je ravnateljica.

Potpredsjednica Gradske skupštine i dugogodišnja Langova suradnica, profesorica Ana Stavljenić Rukavina je naglasila da je Slobodan Lang svojim radom omogućio da se Zagreb uključi u Međunarodnu mrežu zdravih gradova u sklopu Projekta Europskog odjela Svjetske zdravstvene organizacije (EuWHO), a kako se čulo, Zagreb je vrlo brzo postao jedan od gradova u vodećoj skupini te organizacije.  

Radovi na uređenju Parka su obuhvatili čišćenje plohe od zarasle vegetacije i starih i opasnih stabla, uređenje stuba, postavljanje nove rasvjete, ugradnju novih klupa, a posađena su i nova stabla.

Gradske vijesti - 2020.