clanak False

Otvorena međunarodna GIS ljetna škola Zagreb 2014

14.07.2014.


U prostorijama ZagrebForuma u Gajevoj 27, održano je otvorenje i uvodna radionica međunarodne GIS ljetne škole Zagreb 2014. GIS ljetna škola se održava od 14. do 25. srpnja 2014. u organizaciji Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta za hortikulturu i krajobrazno inženjerstvo Sveučilišta za agrikulturu u Nitri, Slovačka te Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada. GIS ljetnu školu su uvodnim pozdravima otvorili Jadranka Veselić Bruvo, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, Boris Petrik, predstavnik veleposlanstva Republike Slovačke, Miodrag Roić, dekan Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Marcel Kliment, prodekan Fakulteta za hortikulturu i krajobrazno inženjerstvo Sveučilišta za agrikulturu u Nitri. Nakon otvorenja, održana su i uvodna predavanja te objašnjenje ciljeva, područja i metoda rada GIS ljetne škole.

U GIS ljetnoj školi sudjeluje 40-ak studenata dodiplomskih i poslijediplomskih studija u Zagrebu i Nitri, a voditelji i predavači su sa Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Nitri, gradske uprave Grada Zagreba, Europske komisije i drugih institucija.

Ciljevi GIS ljetne škole su međunarodna znanstveno-stručna suradnja, razmjena iskustava i upoznavanje s europskim standardima u području geoinformacijskih sustava, planiranja korištenja zemljišta i krajobrazne arhitekture. Aktivnosti uključuju predavanja, terenski rad, obradu i objavu podataka istraživanja te izradu krajobraznih rješenja. Terenski rad uključuje prikupljanja GPS podataka, fotografija i atributnih podataka o korištenju zemljišta na području dijelova gradskih četvrti Trešnjevka – jug, Trnje, Peščenica – Žitnjak, Novi Zagreb – istok i Novi Zagreb – zapad koji graniče s rijekom Savom. Prikupljeni podaci će se u drugom tjednu prakse obrađivati korištenjem GIS metoda i tehnologija te će biti objavljeni u obliku web-GIS rješenja na internetu. Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada će podatke koristiti za ažuriranje svojih baza prostornih podataka te kao prilog radu na standardizaciji podataka u skladu s europskim propisima. 
     

 

 


Novosti u ZgForumu