clanak False

Otvorenje izložbe “Tehnologije u biologiji: Šišmiši“ u Tehničkom muzeju Nikola Tesla

15.02.2019.
U Tehničkom muzeju Nikola Tesla u ponedjeljak 18. veljače 2019. u 18 sati bit će otvorena izložba Tehnologije u biologiji: Šišmiši. U današnje vrijeme znanstvenici i stručnjaci istražuju prirodu različitim naprednim tehnologijama pomoću kojih nam otkrivaju i približavaju dosad nepoznato. Izložbom Tehnologije u biologiji: Šišmiši, povezuje se svijet šišmiša i tehnologija koje se koriste za njihovo istraživanje s pojedinim predmetima iz stalnog postava Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Izložba je rezultat dvogodišnjeg istraživanja šišmiša na otoku Lokrumu. Ostvarena je suradnjom Tehničkog muzeja Nikola Tesla i Javne ustanove Rezervat Lokrum, s ciljem da se otvore novi vidici prvenstveno mladim istraživačima u prirodnim i tehničkim znanostima. Postavljena je na ulazu u muzejski rudnik, intervencijom u sporedni radni prostor, s poveznicama u stalnom postavu, Odjelu Prometna sredstva.

Zvukovi eholokacije koju šišmiši koriste dok lete u većini slučajeva nečujni su za čovjeka. Uređaj koji omogućuje utvrđivanje prisutnosti šišmiša pretvarajući njihovo glasanje, tj. eholokaciju, u zvukove koje može čuti čovjek naziva se ultrazvučnim detektorom ili “bat detektorom”. Na izložbi će se čuti glasanje šišmiša snimljeno tijekom istraživanja pomoću bat detektora.Istraživanja šišmiša suvremenim tehnologijama kao što su primjena bat detektora i telemetrije na izložbi su prikazana 9-minutnim filmom s terena, autora Borisa Krstinića.

Autori izložbe su  Katarina Ivanišin–Kardum  iz Tehničkog muzeja Nikola Tesla, Marija Crnčević iz Javne ustanove rezervat Lokrum, Daniela Hamidović iz Hrvatskog biospeleološkog društva, Henry Schofield i Vincent Wildlife Trust iz Ujedinjenog Kraljevstva i Dina Rnjak iz Geonatura d.o.o.

Izložbu se do travnja može razgledati isključivo uz stručno vodstvo, svaki radni dan Muzeja, utorak – petak u 14:30 sati i vikendom u 10:30 sati.

Aktualno