clanak False

Otvorenje novog prostora Hrvatskog generalskog zbora na Gornjem gradu

02.09.2016.
Poštovana gospođo predsjednice,
poštovani predsjedniče Sabora,
poštovani predsjedniče Vlade,
poštovana gospodo generali, dragi prijatelji,

u svakom društvu postoje skupine čije ime s ponosom izgovaramo i čiji autoritet se ne dovodi u pitanje.

To su oni koje smatramo zaslužnima i koje posebno poštujemo zbog njihovih djela. Primjerice, u Americi su to ratni veterani.

Kod nas u Hrvatskoj takvo mjesto pripada našim hrvatskim braniteljima i ratnim zapovjednicima. Međutim, njihov je status u našem društvu daleko od onoga kakav viđamo u spomenutoj Americi.

Umjesto da s ponosom izgovaramo njihovo ime i za zasluge im se klanjamo do poda, oni su nerijetko predmet političkih obračuna i žrtva politiziranja.

Tako su vas, poštovani generali, zapovjednici i branitelji, proteklih godina smjenjivali jer ste se borili za nacionalne interese, omalovažavali jer ste se  uzdignute glave borili za svoja prava  i optuživali, iako ste časno branili svoj dom.

Ali vi ste naučili i na poniženja i omalovažavanja, kad je u pitanju domovina. I zato vam hvala!

Ali isto tako želim reći kako je vrijeme da se prestanemo igrati s vašom čašću, zaslugama, položajem u društvu pa - ako hoćete – i živcima.

Vrijeme je, da bez obzira koja je politička opcija na vlasti, imate primjeren status u društvu i mogućnosti za djelovanje, poput vaših kolega u razvijenom demokratskom svijetu, koji drži do sebe i svojih najboljih vojnika.

Zato Grad Zagreb čini ono što može i danas rješava jedan od vaših gorućih problema. Netko će možda predbaciti kako to činimo u jeku predizborne kampanje.

Nama su kampanje nevažne. Kao gradonačelnik Grada Zagreba bio sam uz vas, i s vama čak i onda kad se drugi nisu usudili zbog ovih ili onih razloga. A vrata moja će vam uvijek ostati otvorena bez obzira gdje bio.

Hrvatska je još od sedamnaestog stoljeća postala poznata u Europi po svojim hrabrim vojnicima, na kojima su nam mnogi zavidjeli, a koji su pronosili svijetom glas o junaštvu i časti hrvatskoga naroda. Vi ste nasljednici te slavne hrvatske tradicije.

Baš sljedeći tjedan se navršava 450 godina od slavne Sigetske bitke u kojoj je veliki Nikola Šubić Zrinski hrabro zaustavio Osmanlije na čelu sa Sulejmanom Veličanstvenim na prodoru prema srcu Europe, pri čemu je i sam časno položio život.

To su Hrvati. Oni ne kalkuliraju, oni ne bježe… Oni su stoljećima ginuli za krst časni i slobodu zlatnu, a tako je bilo i u našem Domovinskom ratu.
Dužni smo svi zajedno čuvati trajno tu uspomenu i pronositi istinu o velikosrpskoj agresiji, čiju narav neki danas žele krivotvoriti.

Posebno molim predsjednicu gospođu Grabar Kitarović, kao vrhovnu zapovjednicu Hrvatskih oružanih snaga, da i dalje čini sve kako bi hrvatska vojska ostala na razini i na ponos našeg naroda.

I na kraju, nalazimo se u predvečerju proglašenja svetom Majke Terezije, čiju ću izložbu u nedjelju otvoriti u Rimu, pa dopustite da završim s njenim geslom: „Nismo svi stvoreni da radimo velike stvari, ali zato svi možemo raditi male stvari s puno ljubavi!“