clanak False

Peto međunarodno druženje sakupljača modela automobila u Zagrebu

19.04.2017.

Prostor Zagrebačkoga maketarsko-modelarskog saveza u Voćarskoj 71 na Šalati svakodnevno postaje mjesto okupljanja njegovih članova i zainteresiranih građana, osobito djece. Pored redovitih aktivnosti udruga i njihovih sekcija, agilno rukovodstvo Saveza u tom prostoru sve češće priređuje tematske izložbe i susrete maketara i modelara.

Tako je početkom lipnja die-cast sekcija Maketarskog kluba "David Schwarz", koji je član Saveza, u Voćarskoj organizirala već 5. međunarodno druženje sakupljača modela automobila. Pozivu za sudjelovanje odazvalo se stotinjak izlagača modela automobila iz Zagreba, Splita, Osijeka, Trogira, Rijeke, ali i iz Austrije, Slovenije i Srbije. Svi se oni međusobno poznaju i već dulje vrijeme druže zahvaljujući specijaliziranom internetskom forumu www.autici.net, a u Zagreb su došli izložiti svoje ljubimce na prigodnoj izložbi (na kojoj je posebno prezentirana serija modela “Legendarni automobili”), razmijeniti ili prodati pojedine modele, prikupiti nove informacije, upoznati nove prijatelje modelare.

Usporedno s modelima, ispred zgrade Saveza izloženo je i desetak pravih oldtimera, među kojima se osobito isticao nekada vrlo popularni Spaček jer je upravo njemu bila posvećena tema ovogodišnje izložbe organizirane u znak sjećanja na nedavno preminuloga beogradskog "spačekistu" i kolekcionara modela Boru Milenkovića.

Pored izlagača, susret je okupio i velik broj ljubitelja automobila i automobilizma, brojne građane i stanovnike obližnjih zagrebačkih kvartova, tako da organizatori s pravom mogu reći kako je ovo međunarodno druženje odavno preraslo uske okvire sakupljačkih modelarskih udruga i postalo okupljalište svih vrsta automobilističkih entuzijasta.