clanak False

Počela međunarodna konferencija "Dijaspora i domovina"

10.10.2019.
U Staroj gradskoj vijećnici od 10. do 11. listopada se održava 2. međunarodna konferencija Dijaspora i domovina u organizaciji Centra za istraživanje Hrvatskog iseljeništva uz potporu Grada Zagreba. Brojni sudionici, među kojim su i veleposlanici i diplomatski predstavnici stranih zemalja će razmijeniti svoja iskustva o iseljeništvu i dijaspori.
Nakon što je prisutne pozdravila, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika  doc. dr. sc. Olivera Majić  je naglasila da je krajnje vrijeme da se iseljenim Hrvatima pruže racionalni razlozi za povratak u domovinu.             

Ova konferencija koja se održava u Zagrebu sažima sve ono što Zagreb promiče – ljubav prema domovini ne ostaje samo na riječima već se pametnim i održivim projektima pretvara u djelo, na korist svih stanovnika Republike Hrvatske te Hrvata koji žive izvan domovine. Dodala je također da Grad Zagreb podupire i osmišljava projekte koji povezuju naše iseljenike s matičnom domovinom, a takve primjere dobre prakse treba slijediti i iz njih učiti.

Hrvatska je i prije negoli je postala neovisna uviđala važnost komunikacije sa sunarodnjacima u iseljeništvu, cijeneći njihov veliki potencijal. Oni su to uvijek znali uzvratiti, rekao je predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Božo Ljubić.

Državni tajnik Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas je kazao da dijelimo slična iskustva, npr. s Izraelom, Irskom i Grčkom, a čiji će predstavnici sudjelovati u panel-raspravama.  
                       
Prisutne je uime predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović pozdravila savjetnica Mirjana Hrga.

Diplomatski predstavnici zemalja koje sudjeluju u panel-raspravi su iz Izraela, Indija, Grčka, Crna Gore, Bugarske, Kosova, Poljske, Čilea i Sjeverne Makedonije.

Gradske vijesti - 2019.