clanak False

Pomoć građanima kod prijave za obnovu zgrada nakon potresa

18.01.2021.
Na današnjoj konferenciji za novinare Stožera Civilne zaštite Grada Zagreba, zamjenica gradonačelnika doc.dr.sc. Olivera Majić je upoznala javnost o pomoći sugrađanima kod prijave šteta za obnovu zgrada.

Zakonom o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije i Prvim programom mjera obnove zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-Zagorske županije i Zagrebačke županije oštećenih potresom na području Grada Zagreba  propisani su postupci podnošenja zahtjeva za obnovu potresom oštećenih zgrada i zahtjeva za novčanu pomoć.
 
S obzirom na složenu proceduru prijave kao i zbog velikog broja priloga i dokumenata potrebnih za ostvarivanje prava Grad Zagreb od jutros pruža stručnu  pomoć kod ispunjavanja obrazaca i sastavljanja prijave kao i kod prikupljanja dokumentacije.
 
Stručna pomoć pruža se od jutros (18. siječnja 2021.); svi punktovi su otvoreni i polako pristižu građani
 
Timovi sastavljeni od  2 djelatnika iz ureda gradske uprave raspoređeni su na 8 lokacija po gradskim četvrtima i to: Donji Grad, Maksimir, Gornja Dubrava, Podsljeme, Podsused - Vrapče, Brezovica i dvije lokacije u Sesvetama.
 
Službenici pomažu pri samom ispunjavanju obrazaca, a organizirane su i osobe u uredima koje će davati hitne informacije putem telefona službenicima na terenu kako bi što kvalitetnije pomogli građanima.

Dokumentacija koju će gradski uredi dostaviti strankama u mjesne odbore:
  • Izvodi iz matice rođenih, vjenčanih, registra partnerstva
  • Uvjerenja iz katastarskog ureda
  • Preslike katastarskih planova
  • Potvrde da je građevinska dozvola uništena ili nedostupna
  • Izrada kopija građevinske dozvole ukoliko je izgubljena građevinska dozvola 

Stručna pomoć građanima pružat će se ponedjeljkom, srijedom i petkom od 08.00 do 16.00 sati, a utorkom i četvrtkom od 10.00 do 18.00 sati.
 
Što se tiče aktualne situacije s pandemijom Covida, Stožer je izvijestio da je ukupan broj novooboljelih osoba u Zagrebu 26, prema podatcima HZJZ-a.
U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ obavljeno je 395 testiranja na SARS-CoV-2. Mjera samoizolacije izrečena je za 53 osobe.
U domovima za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i drugim ustanovama socijalne skrbi u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi sedam korisnika.
„U prošlom tjednu proveli smo više od 4100 cijepljenja, dok se ovaj tjedan planira 3900 cijepljenja, s tim da je polovica toga rezervirana za docjepljivanje“, naglasila je zamjenica ravnatelja NZJZ dr. Sandra Šikić.

Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo izvijestio je da je proteklog vikenda COVID ambulante posjetilo 639 osoba. PCR je uzet u 413 slučajeva, a trenutno je u Zagrebu 427 aktivnih slučajeva.
„Dosada je na našim punktovima, kroz nepuna dva mjeseca, brzim antigenskim testovima testirano 35 000 osoba, u 13 155 je pozitivan rezultat, a u 1780 asimptomatskih osoba je potvrđen COVID. Stipo Mandić iz PUZ-a je dodao da je zabilježeno jedno kršenje Odluke nacionalnog stožera te devet kršenja mjera samoizolacije.
 
Željko Renić iz Komunlanog i prometnog redarstva je pozvao sugrađane na oprez u Hebrangovoj ulici kod kućnog broja 7, odnosno 17 i 19 gdje Javna vatrogasna postrojba grada Zagreba obavlja složenije građevinske radove pa na tom potezu promet regulira policija. Također, provode se još neki manji građevinski radovi na području Donjeg i Gornjeg grada pa je shodno tim radovima prosječna tonaža odvoženog građevinskog otpada oko 200tona.

 

 

Gradske vijesti - 2021.