clanak False

Poruka gradonačelnika u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

25.11.2021.
Obilježavanjem 25. studenoga - Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koristim priliku istaknuti koliko je važno govoriti o temi od iznimne važnosti za zajednicu, a to je nasilje nad ženama čije postojanje jasno govori o neravnopravnosti u društvu i ustaljenim obrascima rodne neravnoteže koje je nužno svakodnevno mijenjati.

Odlukom Ujedinjenih naroda 1999. godine ovaj dan se obilježava diljem svijeta kako bi se pozornost javnosti usmjerila na ovo kršenje prava žena i djevojčica, ali i kako bi se ohrabrilo sve žrtve nasilja kao i svjedoke/inje na prijavu nasilja. Prijava nasilja kao i procesuiranje je važno jer sprječava nove oblike nasilja koji postaju sve brutalniji, spašava živote te prevenira međugeneracijski prijenos nasilja u obitelji. Ovim danom počinje i globalna kampanja - 16. dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama, a koja simbolično završava 10. prosinca na Međunarodni dan ljudskih prava.

U ovom trenutku krize za cijeli svijet pogođenim pandemijom virusa koja je uzrokovala mnoge tragične posljedice za ljudske živote, raslojila društvo, nezaštićene ostavila još nezaštićenijima, a ugrožene još ugroženijima, važno je osvijestiti da žene žrtve nasilja teže dolaze do pomoći i podrške te da im je otežan pristup društvenim servisima.

Statistički podaci Policijske uprave zagrebačke u prvih devet mjeseci 2021. godine pokazuju da su kaznena djela nasilja u obitelji povećana za trećinu obzirom na 2020. godinu. Žene čine 84% ukupnog broja žrtava.

Radi zaštite i podrške svakoj žrtvi nasilja, Grad Zagreb provodi mjere Zagrebačke strategije zaštite od nasilja u obitelji za razdoblje od 2018. do 2022. godine, a koje se sastoje od široke mreže skloništa, savjetovališta, psihosocijalnog tretmana počinitelja nasilja u obitelji kao i sufinanciranih programa i projekata organizacija civilnog društva.

Ispred nas je razdoblje izrade nove Zagrebačke strategije koja će nastaviti osiguravati potrebnu podršku i pomoć žrtvama nasilja kako bismo ostvarili preduvjete za razvoj društva u kojem nema mjesta nasilju.


Gradonačelnik Grada Zagreba,
Tomislav Tomašević, mag.pol.

Gradske vijesti - 2021.