clanak False

Posjet delegacije Općine Sarajevo - Centar ZgForumu

02.02.2018.
Kao još jedan u nizu primjera dobre suradnje Grada Zagreba i ostalih gradova, u sklopu posjeta delegacije Općine Sarajevo-Centar, a u cilju poticanja razmjene ideja i iskustava u pripremi i provedbi programa i projekata iz različitih područja, u ZagrebForumu se 1. i 2. veljače održala dvodnevna radionica na temu korištenja sredstva programa i fondova EU i poticanja poduzetništva na lokalnoj i regionalnoj razini. Grad Zagreb je prepoznat kao dobar ogledni primjer te je u nastojanju predstavljanja pristupa koji kontinuirano teži novim idejama i projektima, prvi dan radionice bio namijenjen predstavljanju primjera dobre prakse nekih od gradskih upravnih tijela.

Na početku događanja, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, Sanja Jerković upoznala je prisutne s općim informacijama o Gradu Zagrebu, njegovim cjelokupnim razvojem, a između ostalog, i pojedinim izazovima s kojima se Grad susreće. Naglasila je važnost strateških dokumenata, Razvojne strategije Grada Zagreba za razdoblje do 2020. godine i Strategije razvoja Urbane aglomeracije Zagreb jer oni predstavljaju referentni okvir za sve ideje, programe i projekte, čiji je cilj provedbe unaprijediti razna područja i omogućiti još kvalitetniji način življenja. Kao ključnu stavku u planiranju razvoja Grada istaknula je pametnije korištenje resursa (posebno tzv. brownfield područja), valorizaciju i unapređenje potencijala koje imamo.

Pročelnica Ureda za programe i projekte EU, Mirjana Zubak, pobliže je objasnila sustav korištenja EU fondova, a Sonja Sočivica i Karolina Bui iz Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada detaljnije su opisale proceduru izrade  oba strateška dokumenta, Razvojne strategije Grada Zagreba i Strategije razvoja Urbane aglomeracije Zagreb. Naglasak je stavljen na proces praćenja provedbe obaju strategija te na iskustva i izazove na koje se nailazilo tijekom cjelokupnog procesa izvještavanja. Velika zainteresiranost delegacije Općine Sarajevo Centar pokazala se kod prezetiranja Strateških inicijativa i upravljanja procesima u Gradu Zagrebu, koju su ispred Ureda gradonačelnika predstavili Anka Đurić i Hrvoje Kalčiček.

Kao ogledne primjere povlačenja sredstava iz EU fondova, istaknuti su i pojedinačno prezentirani projekti Modernizacije Zoološkog vrta, Pomoćnici u nastavi, Social Car i drugi. SocialCar predstavlja novi inovativni koncept za unaprjeđenje javnog prijevoza u europskim gradovima. Riječ je o istraživačkom i inovacijskom projektu, kojemu je cilj uključiti carpooling u postojeći sustav javnog prijevoza uz pomoć učinkovitog softvera za planiranje ruta putovanja, koji integrira baze podataka o javnom prijevozu, carpoolingu i podatke prikupljene crowdsourcingom, a koji je predstavio Matija Vuger, voditelj Odjela za pripremu i provedbu regionalnih i međunarodnih projekata u Uredu za strategijsko planiranje.

Delegacija Općine Sarajevo-Centar iskazala je zadovoljstvo organizacijom i sadržajem radionice, a kada se definiraju zajednički interesi, cjelokupna priča bi mogla rezultirati i zajedničkim projektom. Drugi dan radionice nastavljen je 2. veljače 2018. na Zagrebačkom velesajmu gdje su prisutnima bile predstavljene mogućnosti sufinanciranja projekata iz programa i fondova EU u Bosni i Hercegovini, razni start up programi u Zagrebu, projekt Stvaranja poticajnog poduzetničkog okruženja u Sisačko-moslavačkoj županiji, prezentacija djelatnosti Razvojne agencije Zagreb te obilazak Tehnološkog parka Zagreb.
 

Aktivnosti