clanak False

Posjeta inozemnih sudionika 'Sezone urbanizma' ZgForumu

22.05.2012.

 22.5.2012.

 

Povodom gostovanja na manifestaciji 'Sezona urbanizma' u organizaciji Arhitektonskog fakulteta, Hrvatske komore arhitekata i Udruženja hrvatskih arhitekata, inozemni predavači sa stručne konferencije nazvane 'Reciklaža urbanih teritorija', održane u Studentskom centru u Zagrebu, posjetili su ZgForum 18. svibnja 2012. u jutarnjim satima. Predavače iz Španjolske, Francuske i Austrije ugostio je Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada, na čelu sa pročelnicom Jadrankom Veselić Bruvo. Pročelnica je gostima predstavila osnovne djelatnosti Ureda i ZgForuma, prezentaciju 'Izazovi urbanog razvoja Zagreba' održale su Irena Matković i Valerija Kelemen Pepeonik, a Darko Šiško je održao prezentaciju 'Prostorne informacije i istraživanja'.

 

Za predavače na Sezoni urbanizma izabrani su predstavnici Barcelone, Lillea, Lyona i Beča, gradova koji su pokazali dobre primjere razvoja, pa tako postali i poželjni gosti ZgForuma, u svrhu razmjena ideja i iskustava u razvoju metropola, koje uglavnom imaju isti cilj ali različite uvjete i polazišta.

 

ZgForumu su posjetili Kurt Mittringer, Christian Kühn i Saša Bradić iz Beča, M. Nathan Starkman iz Lillea, M. Pascal Taton iz Nancyja, Carles Blasco i Aurora López iz Barcelone, predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata Hrvoje Hrabak, Silvio Bašić iz Hrvatske komore arhitekata, arhitekt i urbanist Bojan Bilić iz Rijeke, te Jean Marc Cassam Chenaϊ, savjetnik za suradnju i kulturnu djelatnost, i ravnatelj Francuskog instituta u Hrvatskoj.

 

Sa renomiranim stručnjacima s područja strateškog i prostornog planiranja, urbanizma i arhitekture, koji imaju i bogato iskustvo rada kako u projektiranju tako i u znanstvenim i upravnim strukturama, što im daje mogućnost sagledavanja problema sa različitih aspekata, Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada uspostavio je koristan dijalog i razmjenu saznanja na temu (re)valorizacije discipline urbanizma u njenom najširem značenju, a povedena je i kratka diskusija o promoviranju interdisciplinarnosti, te jedinstvenosti i nedjeljivosti disciplina prostornog planiranja, urbanizma i arhitekture.

 

Zaključak susreta bio je da sve navedene metropole u fazi suvremenih urbanih transformacija imaju slične ciljeve i nailaze na slične izazove za koje nerijetko nema brzih i jednostavnih rješenja, pa se svaka daljnja međunarodna suradnja na tu temu smatra dobrodošlom.

 

 

Slika 1, slika 2, slika 3


Aktivnosti