clanak False

Potpisan Ugovor o zamjeni nekretnina između Grada Zagreba i Republike Hrvatske

28.03.2018.

(Hina) - Ministarstvo državne imovine i Grad Zagreb sklopili su ugovor o zamjeni nekretnina na području Zagreba, koji je time u vlasništvo dobio četiri nekretnine, uključujući poznatu i već dugo zatvorenu kavanu Corso u Gundulićevoj ulici, dok je država u vlasništvo dobila jednu zgradu i jedan poslovni prostor.

Ugovor o zamjeni u srijedu su u prostoru sada zapuštene kavane Corso potpisali ministar državne imovine Goran Marić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Napominjući kako su se oko toga dogovarali oko šest mjeseci, Bandić je zahvalio Mariću na susretljivosti te najavio da Grad u prostoru kavane Corso želi napraviti kavanu sličnu nekadašnjoj i vratiti joj stari sjaj, ali nije iznosio nikakve rokove ni detalje kada se kavana planira otvoriti.

"Nećemo žaliti novca da je uredimo tako da bude najbolja kavana u Europi. Već sutra krećemo osmišljavati uređenje kavane Corso, tražit ćemo rješenja i natječajem, a onda ju i obnoviti i urediti i u skladu s time što je ta zgrada i prostor kavane posebno zaštićen", kazao je Bandić.

Dodao je kako se nada da će, na tragu Tina Ujevića i drugih zagrebačkih intelektualaca i zagrebačkih gradonačelnika koji su posjećivali tu kavanu, i on u njoj jednom piti kavu.

Ministar Marić je naznačio da je zadovoljan što će kavana u obnovu, jer, kako je kazao, "nema ništa gore od zapuštenosti objekata, pogotovo državnih, a ovo sada je početak kraja zapuštenosti te kavane".

"Siguran sam da ovo neće biti samo prostor za piti kavu nego i susreta inteligencije te sugovorništva", poručio je ministar, koji je na upit novinara kazao da procesi privatizacije i prodaje državne imovine idu ove godine prema planu te da će prodaja biti veća nego se očekivalo i dosegnuti sigurno oko milijardu kuna za ovu godinu.

Od ostalih nekretnina koje su zamijenili Grad Zagreb i Ministarstvo državne imovine i o čemu su novinari dobili pisanu informaciju, a potpisnici o tome nisu govorili, Grad je u vlasništvo osim kavane Corso, čija je vrijednost procijenjena na oko 30 milijuna kuna, dobio nekretnine koje su do sada bile u vlasništvu države odnosno prostor u Jurišićevoj ulici 1 koji sada koristi zagrebačka Turistička zajednica, procijenjene vrijednosti oko 3,7 milijuna kuna, te još jedna prostor u Jurišićevoj 1 vrijednosti oko 3,1 milijun kuna, a koji se bespravno koristi.

Dobio je i suvlasnički dio nekretnine u Sesvetskom Kraljevcu, vrijednosti oko 2,9 milijuna kuna, koji se koristi za smještaj životinja.

Država je pak od Grada Zagreba u vlasništvo dobila poslovni prostor na prvom katu u Frankopanskoj ulici 1., vrijednosti oko 10,5 milijuna kuna, a to koristi Ministarstvo financija, kao i zgradu u Ulici Republike Austrije 20, vrijednosti oko 28 milijuna kuna, koju koristi Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.

Gradske vijesti - 2018.