clanak False

Potpisana Zagrebačka deklaracija

Potpisivanjem Zagrebačke deklaracije Svjetske zdravstvene organizacije, završena je Konferencija zdravih gradova koja se od 15. do 18. listopada održavala u Zagrebu.
18.10.2008.

Potpisivanjem Zagrebačke deklaracije Svjetske zdravstvene organizacije, završena je Konferencija zdravih gradova koja se od 15. do 18. listopada održavala u Zagrebu. Deklaraciju koju su zajednički pripremili sudionici Konferencije potpisali su gradonačelnik Milan Bandić i predstavnik WHO-a dr. Agis Tsouros.

Potpisnici Deklaracije složili su se kako aktivnosti europskih gradova usmjerene postizanju zdravlja moraju obuhvatiti prevencije bolesti, promociju zdravlja i sustavnog djelovanja na sprečavanju mogućih nejednakosti u ostvarivanju prava na zdravlje. Pokret Zdravih gradova još je jednom istaknut kao ključan za razvoj zdravog života i javnog zdravlja u Europi.

U četiri dana Konferencija je okupila više od 800 sudionika među kojima se našlo i 130 gradonačelnika gradova iz gotovo svih europskih zemalja. Na Konferenciji je održano više od 65 predavanja zdravstvenih stručnjaka, gradskih čelnika i predstavnika ustanova koje se bave zdravljem, održivošću, ravnopravnošću, urbanim razvojem i osnaživanjem lokalne zajednice. Sljedeći sastanak Zdravih gradova iduće će godine ugostiti portugalski Viana do Castelo.


Gradske vijesti - 2008.