clanak False

Povoljna epidemiološka situacija u Zagrebu

21.05.2020.
U protekla 24 sata testirana je 261 osoba, od kojih je jedna osoba pozitivna na Covid 19, izvjestio je Zvonimir Šostar, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, na današnjoj konferenciji Stožera Civilne zaštite grada Zagreba. Naime, radi se o osobi kojoj je bolest dijagnosticirana već u Engleskoj, ali je kasniji test bio negativan, a po dolasku u Hrvatskoj joj je određena samoizolacija te je nakon jučerašnjeg testiranja u Zavodu nalaz bio pozitivan i na testiranju i na retestiranju, rekao je ravnatelj. Također, u odnosu na jučerašnji dan, izliječena je još jedna osoba.

Kroz trijažne ambulante domova zdravlja jučer je prošlo 108 osoba, od kojih je dvjema  određena samoizolacija, dok ih je na testiranje upućeno 29, istaknuo je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč te je dodao da se nastavlja reaktivacija zdravstvenog sustava na svim razinama.

Dario Krnjaković iz Sektora za građenje i sanaciju oštećenih objekata društvenih djelatnosti i stambenih objekata je istaknuo da su statičari tijekom jučerašnjeg dana pregledali 201 objekt. Na uklanjanju oštećenih dijelova objekata kojima prijeti  urušavanje u neposrednoj blizini trasa tramvajskog prometa u užem centru radovi se izvode na križanju Jurišićeve i Kurelčeve ulice te u Praškoj,  dok je u Draškovićevoj, na potezu od Jurišićeve prema Vlaškoj i Šoštarićevoj ulici u tijeku pregled  i planiranje radova.

Željko Renić iz prometnog i komunalnog redarstva je kazao da se 20. svibnja postupalo na 153 lokacije i da je prikupljena 331 tona građevinskog otpada. Napomeno je da su s prikupljanjem otpada s područja od Gračana do Sesveta načelno gotovi te je zahvalio sugrađanima što su otpad odlagali prema uputama i što  nije završio u prirodi.

Gradonačelnik Milan Bandić je istaknuo da je epidemiološka situacija dobra te da je u Zagrebu ukupno 479 oboljelih, od kojih je 448 ozdravilo i da ih je još 31 aktivno bolesno. Iako još uvijek nemamo Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području grada Zagreba, Krapinsko-Zagorske županije i Zagrebačke županije, sugrađanima ćemo,  poštujući postojeće zakonske propise, nastaviti pomagati. U sljedeća tri mjeseca dok se Zakon ne izglasa, ne smijemo gubiti ni na tempu ni na dinamici, zaključio je gradonačelnik.
 
 

Gradske vijesti - 2020.