clanak False

Predstava Flekavac apsoluti pobjednik 53. Međunarodnog festivala kazališta lutaka - PIF

24.09.2020.
Predstava Flekavac, Gradskog kazališta lutaka Rijeka apsolutni je pobjednik ovogodišnjeg 53. međunarodnog festivala kazališta lutaka jer je nagrađena i od strane dječjeg  ali i stručnog žirija. Na svečanom zatvaranju koje je održano 23. rujna slavili su i autori predstave Plastični junaci koji su dobili nagradu „Tibor Sekelj“ za predstavu s najhumanijom porukom. Glavna nagrada „Milan Čečuk“ za najbolju predstavu u cjelini dodijeljena je Kazalištu lutaka Maribor, Republika Slovenija, za predstavu Pinokio.

Stručni žiri u sastavu Olga Vujović (članica), Katarina Kolega (članica) i Maja Lučić Vuković (predsjednica žirija), želio bi istaknuti kako u ovom izazovnom kriznom vremenu nije lako igrati predstave znajući da će gledalište biti poluprazno. Unatoč tome na ovogodišnjem 53. PIF-u izvođači su dali sve od sebe te se u predstavama prepoznala srčanost i entuzijazam. Uz raznovrsne estetike i intrigantne ideje, lutkari se ne libe uhvatiti u koštac s ozbiljnim društveno političkim temama koje obrađuju na kritički i duhoviti način. Ansambl predstave odisale su čvrstim zajedništvom i zračile radošću (su)igre, a animatori su ponovno pokazali da lutka doista ima dušu.
 
NAGRADE:

Nini Mitrović – za tekst u predstavi FLEKAVAC, u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Rijeka, Hrvatska.
Ivani Đuli i Luki Vrbaniću - za glazbu i tekstove songova u predstavi FLEKAVAC, u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Rijeka, Hrvatska.
Matteu Spiazziju – za likovnost predstave PINOKIO, u izvedbi Kazališta lutaka Maribor, Republika Slovenija.
Aleni Pavlović – za kreaciju lutaka i scenografije u predstavi FLEKAVAC, u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Rijeka, Hrvatska.
Gordanu Marijanoviću – za zavodljivu izvedbenu zaigranost u predstavi PLIVA PATKA PREKO DRAVE, u izvedbi Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku.
Ansamblu predstave TIHI DJEČAK Kazališta za djecu Kragujevac, Republika Srbija – za skladnu, vrsnu i upečatljivu kolektivnu igru
ARIELU DORONU, Država Izrael/Savezna Republika Njemačka – za promišljenu i duhovitu animaciju u predstavi PLASTIČNI JUNACI.
Mihi Bezeljaku ­-  za preciznu i zaigranu animaciju u predstavi PINOKIO, u izvedbi Kazališta lutaka Maribor, Republika Slovenija
Renati Caroli Gatici – za režiju predstave FLEKAVAC, u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Rijeka, Hrvatska.

Autor fotografije: Ivan Špoljarec
 

Aktualno