clanak False

Predstavljanjem notnih i diskografskih izdanja obilježen rođendan velikana hrvatske glazbe Borisa Papandopula

26.02.2019.
Tri notna izdanja djela Borisa Papandopula u izdanju Muzičkog informativnog centra Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog i nosači zvuka s njegovim djelima u izdanju njemačkog cpo-a, nastalih u suradnji s MIC KDVL-om, predstavljeni su na konferenciji za medije održanoj u ponedjeljak, 25. veljače u Dvorani Lisinski.
Glazbenici Dani Bošnjak (pikolo flauta) i Terezija Cukrov (glasovir) izvedbom Malog koncerta za pikolo i gudački ansambl uveli su okupljene u zanimljivu priču o velikom hrvatskom skladatelju, Borisu Papandopulu, koji bi toga dana proslavio 113. rođendan.

Tri notna izdanja: Drugu simfoniju, Mali koncert za pikolo i komorni gudački ansambl (glasovirski izvadak) te Trostruki koncert za obou, klarinet, fagot i gudački orkestar (glasovirski izvadak) kao i nosače zvuka s djelima Borisa Papandopula objavljene pod etiketom cpo (Classic Productions Osnabrück) njemačke nakladničke kuće jpc (Jazz – Popp – Classic) predstavili su Ana Unkić i Davor Merkaš iz Muzičkog informativnog centra KDVL te Burkhard Schmilgun, umjetnički i programski direktor etikete cpo.

Posebna gošća bila je supruga Borisa Papandopula, Zdenka Papandopulo, koja nije mogla sakriti uzbuđenje i ponos zbog novo objavljenih izdanja: „Emocije su me obuzele. Borisova djela, njegove autografe skupljao je Davor Merkaš, i neizmjerno sam ponosna i zahvalna na uloženom trudu i radu.“

Davor Merkaš, urednik u Muzičkom informativnom centru KDVL, velik je poznavatelj lika i djela Borisa Papandopula, te jedan od glavnih „krivaca“ za uspješno prikupljanje autografa skladbi koje je skladatelj često poklanjao prijateljima i suradnicima: „Obuzima me osjećaj divljenja pred jednom iznimnom osobnošću! Ovo izdanje je hommage velikom umjetniku i osebujnom čovjeku kojem želimo izraziti zahvalnost za svu raskoš glazbe koju nam je ostavio u baštinu. Njegov opus je veličanstven i neprocjenjiv, ne samo po umjetničkoj vrijednosti, već i po kompleksnosti povezanosti s drugim umjetnicima i vrstama umjetnosti. To znači da je on, bilo kao dirigent ili skladatelj, najuuže surađivao s mnogim umjetnicima koji su bili važni u svojem vremenu kao Krleža, von Matačić, Maletić i slični. U takvom društvu bili su i najveći operni pjevači, baletni umjetnici i koreografi. Bio je u osobnom kontaktu s velikanima kao što su Carl Orff, Richard Strauss, Igor Stravinski...“, rekao je Merkaš.

Muzički informativni centar KDVL nastavlja promicati stvaralaštva hrvatskih skladatelja, i najavljuje objavu niza zanimljivih notnih izdanja, među kojima će se naći i Istarske freske Borisa Papandopula, kao i niz njegovih glasovirskih skladbi.

Aktualno