clanak False

Predstavljen Istraživačko-anketni međunarodni arhitektonski natječaj za Paromlin

Istraživačko-anketni međunarodni arhitektonski natječaj za Paromlin, koji će trajati od 16. studenoga 2009. do 2. ožujka 2010., predstavljen je u nazočnosti zamjenice gradonačelnika Jelene Pavičić Vukičević, na konferenciji za novinare u gradskoj upravi.
10.11.2009.


Istraživačko-anketni međunarodni arhitektonski natječaj za Paromlin, koji će trajati od 16. studenoga 2009. do 2. ožujka 2010., predstavljen je danas, u nazočnosti zamjenice gradonačelnika Jelene Pavičić Vukičević, na konferenciji za novinare u gradskoj upravi.

Naglašavajući značaj ovog, po svojoj lokaciji i poziciji, jednog od najvažnijih zagrebačkih spomenika industrijske arhitekture, zamjenica gradonačelnika istaknula je da iako je natječaj teoretskog karaktera, neopterećen „odgovornošću realizacije pod svaku cijenu“, on ima i potencijal realnih prijedloga, a time i izglednu budućnost u realizaciji.

Kako se čulo, uz podršku Grada, natječaj za pronalaženje konceptualnog rješenja novog lica kompleksa Paromlin provodit će Oris-kuća arhitekture, a financirat će ga američka tvrtka DuPont. Od 16. studenoga bit će objavljen na web stranicama: www.natjecaj.dupont.com.hr i www.oris.hr, a otvoren, ne samo za arhitektonske tvrtke i arhitekte, već za sve zainteresirane koji misle da mogu doprinijeti svojim idejama.
Projekte će ocjenjivati međunarodni žiri u sastavu: Dietmar Steiner iz Beča, Wlodzimierz Sobon iz Varšave (DuPont), Aleksander Laslo, GU za strategijsko planiranje i razvoj grada, Andrija Rusan, Oris, Feđa Vukić, Zagreb, Alan Kostrenčić, Zagreb i Matevž Čelik iz Ljubljane.

Kompleks Paromlin, od 80-ih godina, kada je prestao funkcionirati kao industrijska građevina, predmet je razmišljanja, ideja i pokušaja iznalaženja prihvatljivog rješenja. Neki od prijedloga bili su da postane Tehnički muzej, Galerija, Muzej suvremene umjetnosti, hotelski kompleks... Budući da njegova lokacija, kao ni značaj, sigurno ne olakšavaju taj zadatak, s obzirom na to da se Paromlin nalazi na pregibu sjevernog i južnog dijela grada, na spoju novog i starog i da bi trebao biti spoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, još do danas nije nađeno rješenje.

Svrha ovoga istraživačkog natječaja jest ispitati, kroz razne ideje koje će se pojaviti, što je to što definira gradski prostor danas te pokušati kroz ovaj neobavezujući način naći najbolje rješenje za ovaj vrlo zahtjevan prostor.

Natječaj - brošura


Gradske vijesti - 2009.