clanak False

Predstavljen projekt kućnog kompostiranja

Danas je na konferenciji za novinare u Gradskome vrtu Savica predstavljen Projekt kućnog kompostiranja otpada, dio plana za održivo gospodarenje otpadom u Zagrebu.  
12.04.2017.

Danas je na konferenciji za novinare u Gradskome vrtu Savica predstavljen Projekt kućnog kompostiranja otpada, a punjenje spremnika za kompost demonstrirali su zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović.

Cilj je da osvijestimo građane, da razmišljaju o otpadu kao korisnoj tvari, a ne kao trošku ili smeću, a da bi to učinili trebamo odvajati otpad. Grad Zagreb će, temeljem Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017. – 2022. godine, što ga je Vlada RH usvojila u siječnju 2017., donijeti svoj plan gospodarenja otpadom te zajedno s podružnicom Čistoća i resornim ministarstvom napraviti novi iskorak prema rješavanju postojećih problema. Od ukupnog otpada u gradu, oko 30 posto čini papir, 30 posto su bio razgradive tvari koje možemo kompostirati, a preostaje još 40 posto mješanog otpada, rekao je gradonačelnik. Zahvalio je ministru Dobroviću i njegovim suradnicima na kvalitetnoj suradnji i naglasio da, bez nje i jedinstvene strategije za razvijanje sustava za gospodarenje otpadom, Grad ovaj problem ne može riješiti, a isto vrijedi i za Ministarstvo i Vladu.

Slaven Dobrović, ministar zaštite okoliša i energetike je također izrazio zadovoljstvo zbog suradnje s Gradom pri uspostavljanju cjelovitog i održivog sustava zbrinjavanja otpada u najvećem hrvatskom gradu. Projekt kućnog kompostiranja predstavlja samo dio cjelovitog sustava koji će omogućiti postizanje naših ciljeva za dugoročno, održivo i kvalitetno gospodarenje otpadom. Drugi dijelovi sustava uključuju odvojeno skupljanje nerazgradivih tvari poput plastike i papira, za što je potrebna sortirnica, a zadnju stavku predstavljaju reciklažna dvorišta za koja smo već raspisali javne pozive, rekao je ministar Dobrović.

Kako se čulo, ovaj projekt je namijenjen svim vlasnicima samostalnih stambenih jedinica i obiteljskih kuća s okućnicom. Osim objave javnog poziva u medijima Grad je poslao poziv i brošuru s prijavnicom kako bi se građani mogli informirati i prijaviti za sudjelovanje na ukupno 115 tisuća adresa. Potom će se građanima koji iskažu interes, bez ikakva troška dostaviti spremnici za kućno kompostiranje volumena 350-380 litara. Javni poziv aktualan je do 7. kolovoza 2017. Uključuje nabavu i distribuciju kućnih kompostera, odnosno spremnika za kompostiranje, izradu edukacijsko-informativnih materijala te organizaciju promidžbenih aktivnosti i radionica. Nacionalnim planom za gospodarenje otpadom se planira utrošiti 80 milijuna kuna. Sredstva se također mogu povlačiti iz EU fondova, odnosno iz Operativnog programa konkurencija i kohezija 2014. – 2020.

Gradonačelnik je ovom prilikom pozvao je sve Zagrepčane koji imaju mogućnosti da se uključe u projekt, da iskažu interes za nabavu besplatnih spremnika – kompostere koje će dobiti na kućnu adresu te da učine korisnu stvar za sebe, svoj grad i ekološki sustav uopće.

Više informacija o Projektu kućnog kompostiranja otpada možete pronaći na www.zcgo.hr

Gradske vijesti - 2017.