clanak False

Prezentacija uređenja paviljona 12 na Zagrebačkom Velesajmu za potrebe Tehnološkog parka i poduzetničkog centra

30.11.2015.
ZAŠTO VELESAJAM?

Zagrebački velesajam mora biti prepoznatljiva i djelotvorna prostorno ekonomska sastavnica Grada Zagreba čija je zadaća jačati zagrebačko i nacionalno gospodarstvo i njegovu konkurentnost.

Hrvatsko, pa tako i zagrebačko gospodarstvo, kojeg je Zagrebački velesajam neizostavan dio, nalazi se u fazi dubokih strukturnih promjena, koje su nužne ukoliko se želi uhvatiti korak s konkurentno organiziranim tržištima.

Iz tog se razloga novi razvojni model prostorno programske cjeline Zagrebačkog velesajma zasniva na jačanju poslovne i znanstveno tehnološke infrastrukture, na informacijsko komunikacijskim djelatnostima i konkurentnim uslugama.


ZAŠTO FOKUS NA TEHNOLOŠKI PARK?

KRAJNJI CILJ je stvaranje produktivne poslovne okoline, koja će kroz povezivanje znanosti, industrije i vladajućih struktura poticati inovacije kao temelj ekonomskog razvoja baziranog na visokim tehnologijama. 

Radi prosperiteta našeg grada, a obično se to i šire odrazi, potrebno je stvoriti preduvjete kako bi znanost mogla na adekvatan način komunicirati sa industrijom. Takva mjesta predstavljaju bazu poduzetništvu, inovacijama, talentima  i ekonomskoj konkurentnosti.

Ovakvi parkovi predstavljaju osnovnu infrastrukturu za razvoj društva baziranog na znanju i omogućit će gradskoj upravi, univerzitetima i privatnim kompanijama da surađuju radi razvoja, transfera i komercijalizacije tehnologije. Ovakva infrastruktura je pokretačka snaga STARTUP-ovima izvan sveučilišta. Svakodnevni treninzi i pomoć u pripremama poslovnih planova pomoći će im da uspiju. Korist će imati i fakulteti jer će i njihova istraživanja dobiti svoju priliku izvan sveučilišta, u industriji i na tržištu sa svima  zajedničkim ciljem - poticanje inovacija.

U tehnološkom parku poduzetnicima početnicima sa inovativnim  poslovnim idejama bilo sa univerziteta ili iz privatnog sektora osigurat će se različiti oblici potpora, savjetodavne usluge najboljih konzultanata i tehnička potpora.

Prvi kat paviljona 12 Zagrebačkog Velesajma zauzima površinu od oko 7.000 četvornih metara, danas ćemo predstaviti idejno rješenje sadržaja, a samo uređenje će se završiti u narednih nekoliko mjeseci.

Tehnološkim parkom upravljat će Razvojna agencija Grada Zagreba kao produžena ruka gradske uprave za provedbu zahtjevne i nužne zadaće – implementacija znanja i inovacija u razvoj industrije i gospodarstva.

Ono što me je posebno motiviralo da pokrenem stvari na ovom polju jesu mladi ljudi koji čine visok postotak u strukturi nezaposlenih te smatram da svima njima, a pogotovo onima koji su talentirani i poduzetni treba omogućiti da iskoriste svoj potencijal i dobiju priliku da svoje ideje pretvore u uspješne poslovne poduhvate.

Računam na suradnju sa Sveučilištem, sa znanstvenim institutima i sa neizostavnim dijelom – našim poduzetnicima koji su već u nekoj zrelijoj fazi svojih poduzetničkih aktivnosti i već su prisutni na tržištu. Vjerujem da će takva sinergija polučiti dobre rezultate.