clanak False

Prijem predstavnika udruga u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

14.12.2021.
U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom (3. prosinca), u prostorijama Gradske skupštine danas je održan tradicionalni prijem za predstavnike udruga osobe s invaliditetom. Osim predstavnika udruga, prijemu su nazočili zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević sa suradnicima, predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović i zamjenica predsjednika Zajednice saveza osoba s invaliditetom Republike Hrvatske Marica Mirić.

Predstavnici udruga su iznijeli probleme i naveli izazove s kojima se svakodnevno susreću te su pohvalili napore Grada Zagreba što je prepoznao njihove potrebe i što im godinama pruža potporu i razumijevanje. Gradonačelnik Tomašević je članovima udruga zahvalio na dugogodišnjoj uključenosti u planiranje, provođenje i ocjenjivanje projekata, programa i aktivnosti koje Grad osmišljava radi boljeg života djece s teškoćama i osoba s invaliditetom. Istaknuo je važnost otvorenog razgovora o problemima i o aktivnostima Grada kojima se želi olakšati svakodnevica naših sugrađana.

„Vjerujem da ćemo nastaviti uspješnu suradnju te želim da u narednome razdoblju učinimo još veće iskorake u svim važnim područjima radi bolje socijalne kohezije u našem gradu. Prije nekoliko dana u Skupštini je prihvaćen Proračun Grada za 2022., a koji ima stabilizacijske karakteristike. Nova Gradska uprava ću sve poduzimati da naši sljedeći proračuni budu takvi i da osobama s invaliditetom omogući dostojne i primjerene životne uvjete“, rekao je gradonačelnik.

Naglasio je, također, da su prioriteti na poboljšanju pristupačnosti javnog prijevoza, javnih objekata i prostora za osobe s invaliditetom te za sve građane s problemima mobilnosti. „Nastavit ćemo razvijati započete projekte u kojima ste i vi preko Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom aktivno uključeni.“

Predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović je istaknuo da je važno pokazati sugrađanima s invaliditetom da Grad i predstavnici u Skupštini imaju sluha za njihove potrebe. „Želimo razviti dublje razumijevanje za vaše potrebe te u skladu s njima želimo primijeniti odgovarajuće mjere, politike i strategije kako bi svi građani uživali jednak i kvalitetan život u našem gradu“, rekao je.

„U posljednjih 25 godina Grad je uložio enormne napore da poboljša kvalitetu života osoba s invaliditetom, od stanovanja, do rekreacije, sporta, unaprjeđenja sustava prijevoza i pristupačnosti“, rekla je Marica Mirić.

Glavna skupština Ujedinjenih naroda je u listopadu 1992. na zajedničkoj sjednici usvojila rezoluciju kojom je 3. prosinca proglasila Međunarodnim danom osoba s invaliditetom kako bi se promovirala jednakost u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanje osoba s invaliditetom u društvu.

Gradske vijesti - 2021.