clanak False

Prijem uoči obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

Uoči obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom održan je prijem za predstavnike udruga osoba s invaliditetom.
11.11.2014.

Pozdravljam vas na ovom već tradicionalnom okupljanju uoči obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. Ovo je prilika da otvoreno porazgovaramo o projektima koje dugi niz godina Grad Zagreb zajedno s vama provodi, kao i vašim prijedlozima i primjedbama, rekla je zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba dr. sc. Sandra Švaljek na prijemu za predstavnike udruga osoba s invaliditetom, predvođene predsjednikom Zajednice saveza osoba s invaliditetom Zorislavom Bobušom održanoj u Gradskoj skupštini. 

Politika skrbi prema osobama s invaliditetom u gradu Zagrebu temelji se na strateškim dokumentima, od koji je najvažniji Zagrebačka strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom u razdoblju od 2011. do 2015. koja potiče puno sudjelovanje osoba s invaliditetom u životu zajednice te promiče njihovo pravo na osobni integritet, naglasila je zamjenica Švaljek. Dodala je da unatoč teškoj gospodarsko-socijalnoj situaciji u Zagrebu i državi, Grad će osigurati nešto veći broj stipendija za učenike i studente s invaliditetom, poboljšati pristupačnost objekata i prometa, a i povećao je broj pomoćnika i asistenata u sustavu. 

Također je podsjetila kako na nivou Grada Zagreba djeluju Dnevni centar za rehabilitaciju djece i mladeži Mali dom te Centar za rehabilitaciju Silver, a u tijeku su pripreme za osiguranje novih smještajno-uslužnih kapaciteta za osobe s tjelesnim invaliditetom u okviru budućeg centra za neovisno življenje u Novom Jelkovcu. 

Pozvala je sve predstavnike udruga da u suradnji s Gradom učine sve kako bi iz EU fondova dobili što veći iznos sredstava za potrebe velikog broja osoba s invaliditetom Grada Zagreba: Za svaku dobru ideju i projekt koji poboljšava ukupni položaj osobama s invaliditetom u Zagrebu, imat ćete podršku Grada. 

Zahvalivši na prijemu predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Zorislav Bobuš podvukao je odličnu suradnju Grada s udrugama, posebno izdvojivši gradonačelnika Milana Bandića koji je uvijek imao sluha za njihove probleme i čija su vrata za njih uvijek otvorena. 

Na tradicionalnom susretu u Gradskoj skupštini u ulozi domaćina, predstavnike udruga osoba s invaliditetom pozdravio je predsjednik Skupštine Darinko Kosor koji je izrazio želju za još užom i kvalitetnijom suradnjom u budućnosti. 

Uz zamjenicu gradonačelnika te predsjednika Skupštine na brojna pitanja predstavnika Udruga odgovarale su Mirna Šitum i Višnja Fortuna, pročelnice GU za zdravstvo i GU za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.


Gradske vijesti - 2014.