clanak False

Priručnik za međugeneracijsku solidarnost

Na svečanosti u kazalištu Vidra, danas je predstavljen stručni priručnik Model izgradnje mosta međugeneracijske solidarnosti. 
24.11.2015.
Na svečanosti u kazalištu Vidra u Draškovićevoj, u prisutnosti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, danas je predstavljen Model izgradnje mosta međugeneracijske solidarnosti – priručnik namijenjen stručnjacima koji rade s djecom.

Priručnik je proizašao iz višegodišnjega istoimenog projekta u kojem su sudjelovale četiri generacije: korisnici Doma za starije osobe Peščenica s jedne strane, a djeca iz Dječjeg vrtića Trnoružica, učenici Osnovne škole Vugrovec-Kašina te VII. gimnazije i Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, s druge. Kroz druženje i organizirane priredbe, djeca i štićenici Doma su imali priliku za upoznavanje te da se međusobno saslušaju i nauče mudrosti novih i starih vremena.

Zahvalivši organizatorima na uspješno provedenome projektu, gradonačelnik Bandić je ponovio kako se uvažavanjem može premostiti međugeneracijski jaz te kako otuđenje i nerazumijevanje često stvaraju nepovoljnu klimu za dijalog. Polet i energija mladih su kompliment iskustvu, sigurnosti i mudrosti što ga donose naši stariji sugrađani. Treba nam ovo prijateljstvo, ta ruka ljudske pomoći i razmjena iskustava kakvu potičemo ovim projektom. Bogatstvo je u znanju – rekao je gradonačelnik, koji je ujedno i pokrovitelj projekta.
 
Kako je objasnila suautorica priručnika i ravnateljica Doma za starije osobe Peščenica Marija Orlić, projekt je započeo 2013. s organiziranim druženjima korisnika Doma s djecom različitih generacija iz spomenutih škola i vrtića. Dijelili su svoje priče, družili se za blagdane, obogatili su jedni druge iskustvima, a nizom aktivnosti stvorili su trajna prijateljstva na obostrano zadovoljstvo.

Cilj je razviti društveno odgovorne pojedince i  poticati pozitivne društvene promjene te da se ovaj priručnik proširi na što veći broj naših sugrađana. Stoga će biti dostupan u ustanovama za socijalnu skrb i u domovima za starije, a postoji i mogućnost da ga se naruči preko našeg Ureda – rekla je pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Višnja Fortuna.

Nakon predstavljanja priručnika organiziran je okrugli stol stručnjaka na temu međugeneracijske solidarnosti.
 

Gradske vijesti - 2015.