clanak False

Promicanje volontiranja u gradu Zagrebu

09.12.2020.
Grad Zagreb već dugi niz godina kontinuirano podržava razvoj volonterstva te programe i projekte kojima se volonterstvo razvija i promiče njegova vrijednost kako bi se istaknuo doprinos koji volonterke i volonteri daju razvoju zajednice i poboljšanju kvalitete života u gradu Zagrebu. Financijski i partnerski podržava organizacije civilnog društva koje njeguju volonterstvo i provode volonterske akcije, ali i uključuje volontere u akcije koje provode gradska upravna tijela.
 
Prihvaćanjem i potpisivanjem Povelje o priznavanju kompetencija stečenih volontiranjem 2015. godine, Grad Zagreb je napravio još jedan korak kako bi volonterstvo dobilo priznanje koje zaslužuje te kako bi se podigla javna svijest o važnosti volontiranja. Grad Zagreb je bio prva jedinica lokalne samouprave koja je potpisala Povelju.

Kako bi se istaknuo poseban i nezamjenjiv doprinos kojeg volonterke i volonteri daju razvoju zajednice i poboljšanju kvalitete života u gradu Zagrebu, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i Volonterski centar Zagreb dodjeljuju Volonterskog Oskara – nagradu za volontera/ku godine koja se dodjeljuje za individualni volonterski doprinos na razini grada Zagreba, na godišnjoj osnovi.

S Volonterskim centrom Zagreb sklapa se za svaku godinu Sporazum o suradnji, kako bi se pojednostavilo organiziranje volontiranja kao i angažman volontera te je učinjen značajan korak u promociji i razvoju volontiranja na način aktivnog uključivanja građana u rješavanje problema lokalne zajednice. Kontinuirano se angažiraju volonteri za manifestacije koje organizira Grad Zagreb.