clanak False

Rezultati projekta Grada Zagreba Črnkas - Črnomerec poslovni klub predstavljeni u Europskom parlamentu

16.06.2016.

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković organizirao je u suradnji s Centrom Wilfried Martens u Europskom parlamentu konferenciju "Učinci politika EU-a za zapošljavanje mladih", na kojoj je predstavljen EU projekt Črnkas - Črnomerec poslovni klub kojem je Grad Zagreb nositelj. Na konferenciji  koja se održala 13. lipnja 2016. okupilo se više od stotinu sudionika među kojima su bili i predstavnici Europske komisije, Vlade RH, Grada Zagreba, Revizorskog suda, Europskog parlamenta te niza europskih organizacija i međunarodnih nevladinih udruga specijaliziranih za pitanja mladih
Voditelji projekta Črnkas – Črnomerec Poslovni klub Marko Pavić, Luka Bogdan i Helena Beus - voditeljica odjela za mlade Grada Zagreba predstavili su solidne i inspirativne rezultate konkretnog europskog projekta „Črnkas“ koji je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda (73.000 EUR) i sufinanciran sredstvima Grada Zagreba, a usmjeren je na osposobljavanje mladih za ulazak na tržište rada.
 Andrej Plenković je istaknuo da aktivne mjere Europske komisije kroz Jamstva za mlade te sredstva iz Europskog socijalnog fonda pomažu naporima Vlade Republike Hrvatske u okolnostima kada nezaposlenost mladih – 39% – predstavlja krupan socijalni i gospodarski problem zemlje. Kao član Odbora za proračune, istaknuo je kako se u okviru rasprava o europskom proračunu kontinuirano zalaže za povećanje sredstva za mlade, mobilnost i zapošljavanje unatoč drugim izazovima s kojima se susreće EU.
'Nakon globalne financijske i gospodarske krize na razini cijele EU u 2013. bilo je oko 5,6 milijuna nezaposlenih mladih, dok ih je danas oko 4,2 milijuna, što znači da su mjere Komisije pomogle gotovo milijun i pol mladih u EU da pristupe tržištu rada, poručio je  zastupnik Plenković.
S obzirom da je Hrvatska i dalje treća zemlja u EU po nezaposlenosti mladih iza Grčke i Španjolske, Plenković je ocijenio nužnim daljnji angažman Komisije i država članica koje trebaju raditi na stvaranju poticajnijeg poslovnog okruženja, kao i prilagodbi obrazovnih sustava realnim potrebama tržišta rada s ciljem rješavanja dugotrajne nezaposlenosti mladih uz promoviranje inovacija, poduzetništva i samozapošljavanja.
Plenković je ugostio i 20-ak mladih sudionika europskog projekta "Črnkas - Črnomerec Poslovni klub" kojeg vode Marko Pavić i Luka Bogdan u njegovoj gradskoj četvrti Črnomerec, a u suradnji s Gradom Zagrebom kojeg je predstavljala voditeljica projekta i voditeljica Odjela za mlade Grada Zagreba gđa. Helena Beus. Na konferenciji su, uz zastupnika Plenkovića, sudjelovali i zamjenica načelnice u Općoj upravi Europske komisije za zapošljavanje Anita Vella, pomoćnica ministrice rada u Vladi RH Katarina Ivanković Knežević, Miljenko Sedlar zamjenik pročelnice Ureda za projekte i programe Europske unije Grada Zagreba te Eoin Drea, stručnjak za politiku mladih i zapošljavanje iz Centra Wilfried Martens.
Predstavnik Grada Zagreba zamjenik pročelnice Gradskog ureda za programe i projekte Europske unije Miljenko Sedlar govorio je o aktivnostima za zapošljavanje mladih na razini Grada Zagreba, uspješno provedenim EU projektima te o učincima provedbe programa Komisije na lokalnoj razini s akcentom na Hrvatsku.
Pomoćnica ministrice rada u Vladi RH Katarina Ivanković Knežević govorila je o mjerama zapošljavanja mladih te je izrazila zadovoljstvo što je Hrvatska dobila akreditaciju za korištenje Europskog socijalnog fonda i time osigurala uspješno povlačenje sredstava za zapošljavanje i socijalnu uključenost mladih.
Zamjenica načelnice u Općoj upravi Europske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost Anita Vella istaknula je glavne izazove pri provedbi Jamstva za mlade u Hrvatskoj, a u kontekstu specifičnih preporuka EK za Hrvatsku koje se odnose na zapošljavanje mladih u okviru Europskog semestra. Izdvojila je visoku razinu nezaposlenosti mladih, posebice onih s relativno slabije razvijenim vještinama potrebnim za ulazak na tržište rada. Dodala je da je za RH bitna i tehnička implementacija programa na nacionalnoj razini te bolje praćenje mladih izvan sustava zaposlenja i obrazovanja, a koje bi u Hrvatsku trebalo biti uvedeno sljedeće godine. Zaključila je kako će značajnije i dugoročne učinke biti moguće postići jedino poboljšanjima u obrazovnom sustavu i aktivnim mjerama zapošljavanja mladih.