clanak False

Sajam zimnice i autohtonih proizvoda od 5. do 7. listopada

02.10.2018.
Na Trgu bana Josipa Jelačića od 5. do 7. listopada održat će se 4. sajam zimnice i autohtonih proizvoda na kojem će svoje proizvode izložiti 100 izlagača iz svih hrvatskih županija, čulo se na današnjoj konferenciji u zgradi Gradske uprave.

Drago mi je da će se od petka do nedjelje na glavnom zagrebačkom trgu okupiti velik broj izlagača s područja cijele Hrvatske, od čega njih 19 iz Zagreba, koji će građanima i gostima Zagreba ponuditi pregršt domaćih i autohtonih proizvoda, rekao je gradonačelnik Milan Bandić te pozvao sugrađane da posjete Sajam i nabave zimnicu ako ju nemaju vremena ili volje sami raditi.
 
Pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Emil Tuk naglasio je da je ovo četvrta godina kako se Sajam održava te da će u petak i subotu biti otvoren od 8,00 do 20,00 sati, a u nedjelju od 8,00  do 15,00 sati. Ovo je prilika za promicanje hrvatskih domaćih proizvoda te promociju spravljanja zimnice -prijašnjeg običaja na kojeg želimo podsjetiti naše sugrađane. Pročelnik je, također, istaknuo da i ove godine na Sajmu sudjeluju naši mladi poljoprivrednici te da su svi proizvodi provjerenog podrijetla i zdravstveno ispravni, a 16 proizvoda ima i oznaku zemljopisnog podrijetla i izvornosti što potvrđuje njihovu visoku vrijednost. Na Sajmu će se naći ajvar, kisela paprika i krastavci, turšija, džemovi, med i pčelinji proizvodi, začini, čajevi, štrukli, zagorski mlinci, suhomesnati proizvodi, bučino i maslinovo ulje i brojni drugi proizvodi.
 
Iznimna nam je čast što i ove godine možemo sudjelovati na Sajmu i što možemo izložiti svoje autohtone proizvode, pogotovo zato jer je Zagreb sve više turistička destinacija i našim gostima možemo predstaviti naše zaštićene proizvode na razini Europske unije, rekao je predsjednik Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika Jan Marinac. Tu su i proizvodi zimnice, što je nešto što mi, kao mladi poljoprivrednici, zagovaramo zbog finalizacije proizvoda koja nam je iznimno bitna, dodao je Jan Marinac, napomenuvši da su površine koje obrađuju relativno male, a s finalizacijom proizvoda se može postići dodana vrijednost zbog koje se broj poljoprivrednika može povećavati.

Gradske vijesti - 2018.