clanak False

Sinoć počeo 28. Svjetski festival animiranog filma " Animafest Zagreb "

05.06.2018.
(Hina) - Svjetski festival animiranog filma - Animafest počeo je u ponedjeljak u zagrebačkom kinu Europa, a na svečanom otvorenju je dodijeljeno i nekoliko nagrada, među kojima i ona za životno djelo animatoru, redatelju i producentu Paulu Fierlingeru.

"Otkad sam bio počasni gost na Animafestu 2004. godine, posjetio sam mnoge festivale dijem svijeta, no nakon nekog vremena postalo mi je naporno pa sam prestao 'igrati igru'. Nije mi se sviđalo natjecanje i mnogo toga što ide uz festivale", rekao je laureaat.

"Iako već dugo nisam putovao zbog godina ipak sam odlučio doći u Zagreb. Ovo je takav egotrip da nisam mogao ne doći", našalio se.

Kaže da ga je Nagrada za životno djelo iznenadila i zahvalan je Animafestu što ga se sjetio. "Kao što je Mozart, koji je bio neshvaćen u vezi svoje glazbe, rekao da će ga Pražani uvijek poznavati, tako se i ja osjećam u vezi Zagreba. Ovo će uvijek biti moj omiljeni festival", naglasio je.

Češki autor s američkom adresom istinski je klasik svjetskog animiranog filma. Karijeru je ostvario između SAD-a i Europe, prvenstveno Češke gdje je započeo s umjetničkim istraživanjima.

Uvijek je bio inovativan u tehnikama animacije, brzo je prihvatio razvoj računalne tehnologije, ostvarujući jednostavnia, ali uvijek efektna rješenja.

Njegovi najzapaženiji radovi spadaju u dokumentarističku i autobiografsku animaciju, a povremeno je davao i političke komentare, zbog čega su neki s uspjehom prikazivani i na festivalima dokumentarnog filma.

U svom opusu broji više od tisuću filmova, među kojima su nagrađivani "Tako je lijepo imati vuka oko kuće", "Tada ću prestati", "Moj pas Tulip", "Nacrtano po sjećanju", "Mrtva priroda s animiranim psima" i "Ja… Jane" postavili standarde poetičnosti i uvjerljivosti animiranih svjetova, prožimajući inteligentna zapažanja o ljudima, psima, prirodi i svijetu toplim, prepoznatljivim humorom.

Uz retrospektivu Fierlingerovih filmova, u utorak će se održati i razgovor s 82-godišnjim animatorom.

Nagrada za proučavanje animiranog filma Paulu Wellsu

Nagradu za izniman doprinos proučavanju animiranog filma primio je Paul Wells, jedan od vodećih stručnjaka s područja modernog i suvremenog proučavanja animacije.

"Wells je u svom radu obuhvatio teoriju, povijest i nastavu animacije, dokazavši da se proučavanjem tako složene umjetnosti treba posvetiti u svim njenim aspektima, od najkomercijalnijeg, američkog modela do nezavisnog filma", rekao je Nikica Gilić u ime Vijeća Animafesta koji je dodijelio tu nagradu.

Primivši nagradu Wells je rekao da je počašćen, osobito zato što su mu, kada je tek ušao u svijet animacije, rekli da samo gubi vrijeme."Radio sam na serijalu o horor filmu i pisao o animaciji kada su mi to rekli u britanskim novinama Daily Mail, novinama koje su voljele kraljevinu, kolonijalizam, Drugi svjetski rat i Svjetsko nogometno prvenstvo1966. godine, a vidite gdje smo danas", ustvrdio je.

Autor je brojnih knjiga o animaciji koje su objavljene diljem svijeta i podjednako ih čitaju i cijene znanstvenici, studenti, kritičari i ljubitelji animacije.

Nagrada za najbolju školu animacije uručena je predstavnicima Kalifornijskog instituta za umjetnost (CalArts) koji su, zahvalivši na njoj, rekli da su veliki ljubitelji zagrebačkog festivala.

Škola je nagrađena jer "potiče raznovrsnost tehnika i autorsku originalnost u odabiru tema i pristupu istima" te za "postojanu kvalitetu kroz gotovo šest desetljeća postojanja u kojima njeguje pristup animiranom filmu kao cjelovitom audiovizualnom djelu, potičući suradnju studenata raznih disciplina u procesu njegova nastanka".

CalArts je osnovan 1961. spajanjem škole za vizualne umjetnosti Chouinard Art Institute i glazbene škole Los Angeles Conservatory of Music, prema zamisli Walta Disneya.

To je najstarije američko visokoškolsko učilište posvećeno vizualnim i izvedbenim umjetnostima, a među njegovim pokretačima bili su i slavni Chuck Jones te Henry Mancini i na njemu su predavali Nam June Paik i Ravi Shankar.

Animafest će u posebnom programu prikazati retrospektivu najboljih radova te škole, iz koje je ove godine stiglo devet prijavljenih radova, od kojih su dva uvrštena u Natjecanje studentskog filma, a jedan u Svjetskoj panorami.

Profesor Baltazar može biti uzor političarima

Festival je otvorila izaslanica zagrebačkočg gradonačelnika, pročelnica Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba Ana Lederer, rekavši kako Animafest i ove godine nudi bogati program, a obilježava i dvije važne obljetnice - 200 godina od kreiranja lika Frankestiena i 50 godina profesora Baltazara.

"Najuspješnji animirani projekt Hrvatske i Zagreba doživio je pola stoljeća, no profesor Baltazar još uvijek rješava probleme na nenasilan način i može nam svima biti uzor, osobito nama koji se bavimo politikom", istaknula je Lederer, podsjetivši na jednog od njegovih ključnih tvoraca, nedavno preminulog Zlatka Boureka.

Među brojnim posjetiteljima, na otvorenju su bili i ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Daniel Rafaelić te izaslanica Ministarstva kulture Vjera Matković.

Svjetski festival animiranog filma Animafest održava se u svom 28. izdanju na temu horora u animaciji, s obzirom na 200. godišnjicu prvog izdanja "Frankesteina" Mary Shelley.

Natjecateljski i popratni programi donose ukupno više od četiri stotine filmova.

U kratkometražnoj konkurenciji natječu se 44 filma, u dugometražnoj osam, u Natjecanju hrvatskog filma njih 18, u Natjecanju studentskog filma 46, a u Natjecanju filmova za djecu 44. Svjetska panorama donosi 30 filmova.

Festival će se održati na dvadesetak lokacija u Zagrebu i ugostiti oko 250 animatora i filmskih stručnjaka iz cijelog svijeta.

Gradske vijesti - 2018.