clanak False

Sjećanje na svibanjske žrtve

02.05.2020.
U znak sjećanja na poginule sugrađane pri raketiranju Zagreba u svibnju 1995., gradonačelnik Milan Bandić položio je vijenac kod Spomen ploče na Trgu svibanjskih žrtava 1995. te je, sa suradnicima, obišao Memorijalni centar raketiranja Zagreba 1991.- 1995.

"Neka se ovo nikome nikada ne ponovi", rekao je zagrebački gradonačelnik prilikom polaganja vijenca za žrtve svibanjskog raketiranja. "Naše hrvatske branitelje moramo čuvati kao simbol hrvatskog otpora, simbol hrvatske žrtve i hrvatske pobjede. Oni su ginuli za Hrvatsku i hvala im na tome".

Nakon toga je gradonačelnik Bandić, u društvu suradnika, obišao Memorijalni centar raketiranja Zagreba 1991.- 1995. u Petrićevoj ulici koji kroz multimedijski sadržaj dojmljivo podsjeća na raketiranje Banskih dvora u listopadu 1991., a zatim i na događaje od 2. i 3. svibnja 1995., kad su tijekom vojno-redarstvene akcije Bljesak pobunjeni Srbi u znak odmazde raketirali samo središte grada.

O ratnim napadima na grad svjedoči niz dokumentarnih reporterskih fotografija, domaćih i stranih novinskih naslovnica i članaka, brojni dokumenti, videoanimacije zračnih napada i dokumentarni videozapisi praćeni zvučnom kulisom i svjetlosnim efektima, kao i niz prikupljenih i izloženih osobnih predmeta koji svjedoče o tragičnosti događaja. Centar organizira predavanja, svjedočanstva preživjelih žrtava, projekcije i videozapise o napadima na Zagreb.

Radno vrijeme Centra danas 2. svibnja, je do 17,00 sati, a u nedjelju 3. svibnja od 10,00 do 14,00 sati.

Gradske vijesti - 2020.