clanak False

Spomenik domovini

11.12.2020.

Spomenik domovini, kao spomenik hrvatskog identiteta i mjesto za odavanje počasti Domovini, nova je vizura gradskog središta uklopljena u postojeće urbanističke vrijednosti središnje zagrebačke osi, smještena na zelenoj površini na Trgu Stjepana Radića, između Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog i zgrade Gradske uprave Grada Zagreba.

Spomenik se sastoji od tri objekta: Zida svjetlosti (inspiriran autentičnim Zidom boli), Monumentuma s vječnim plamenom i Portala – paviljona, koji zajedno čine mjesto službenog, protokolom reguliranog ceremonijala odavanja počasti. Ukupna vrijednost iznosi 29.478.475,44 bez PDV-a. 

Kamen temeljac za izgradnju Spomenika domovini postavljen je 23. rujna 2019., a svečano je otkriven 10. prosinca 2020.: Današnjim svečanim činom predajemo Zagrebu, Hrvatskoj i Hrvatima diljem svijeta velebni spomenik hrvatskog identiteta, našega renomiranog arhitekta Nenada Fabijanića, kao simbol zahvalnosti svima onima koji su svoje živote ugradili u hrvatsku neovisnost i slobodu – rekao je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić na svečanom otvorenju spomeničkog kompleksa, istaknuvši da Spomenik domovini, zajedno sa spomenikom prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, predstavlja novu zagrebačku vizuru i prostornu cjelinu kojom slavimo slobodnu i neovisnu hrvatsku državu.    

Idejno rješenje za Spomenik domovini, autora Nenada Fabijanića, dobilo je prvu nagradu na natječaju koji su raspisali Grad Zagreb i Udruženje hrvatskih arhitekata. U nastanku koncepta razmatrani su urbanistički, arhitektonski i simbolički aspekti s obzirom na mjesto, urbani kontekst, arhitektonski identitet sredine i dominantnu simboličku važnost spomenika.