clanak False

Stožer Civilne zaštite Grada Zagreba_ U Zagrebu nema novooboljelih osoba

22.05.2020.
U protekla 24 sata testirano je 229 osoba, od kojih niti jedna osoba nije pozitivna na Covid 19, istaknula je Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar na današnjoj konferenciji Stožera Civilne zaštite Grada Zagreba. U odnosu na jučerašnji dan imamo troje novih ozdravljenih. Ukupan broj zaraženih u Zagrebu je 478, od kojih je 451 oporavljen.

Tijekom jučerašnjeg dana kroz trijažne ambulante domova zdravlja prošlo je 52 korisnika, samoizolacija nije određena nikome, dok je na testiranje upućeno njih 17, istaknuo je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč, te dodao da je preporuka da se prije posjeta u domove za starije i nemoćne osobe najave u dom kako bi se izbjegle gužve.

Dario Krnjaković iz Sektora za građenje i sanaciju oštećenih objekata društvenih djelatnosti i stambenih objekata istaknuo je da su statičari tijekom jučerašnjeg dana pregledali 202 objekata. Broj svih pregledanih objekata na današnji dan iznosi 21 413, od kojih je neuparbljivo 5,1 %, privremeno neuporabljivo 20,1% i uporabljivo njih 74, 8%. Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba provodi aktivnosti na terenu i obavlja redovne intervencije. Od dana potresa do danas izvršeno je 5 119 hitnih intervencija. Radovi se izvode u užem centru Zagreba na križanju Jurišićeve i Kurelčeve, a od slijedećeg dana se predviđaju i radovi u Draškovićevoj ulici, od Laške do Kneza Mislava, uz privremenu regulaciju prometa. U tijeku je pregled lokacija i planiranje radova u Vlaškoj i Šoštarićevoj ulici. Nastavljaju se radovi na ostalim trasama tramvajskog prometa u koordinaciji sa ZET-om.

Željko Renić iz prometnog i komunalnog redarstva kazao je da su do 21. svibnja postupali na 6956 lokacija gdje je prikupljeno 17 632, 62 tona građevinskog otpada. Jučer se postupalo na 148 lokacija te je prikupljeno 257, 86 tona građevinskog otpada. Napomenuo je kako se glomazni otpad prikuplja isključivo po prijavi, a od dana potresa do danas je prikupljeno 2 100 tona otpada.  

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić podsjetila je da je Grad Zagreb javni poziv za prijavu štete na imovini objavio 25.3. Cijelo ovo vrijeme trajale su prijave oštećenika koje je Gradsko povjerenstvo unijelo u registar šteta pri Ministarstvu financija, njih ukupno 30 500. Grad Zagreb objavio je jučer Javni poziv za vanjske suradnike, inženjere i arhitekte građevinske struke te ih pozvao da u roku od 15 dana podnesu svoje prijave. Pozvani su svi oni koji su već sudjelovali na terenu kako bi se što prije obavio terenski posao kako bi se mogla konačna prijava štete prijaviti nadležnom ministarstvu. Konačnu procjenu štete ministarstvo dostavlja Državnom povjerenstvu.

Izrazivši zadovoljstvo sa epidemiološkom situacijom, gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je da je u Zagrebu 94,5 posto ozdravljenih od Korone virusa te da se nada da će kroz mjesec dana Zagreb biti u potpunosti bez Korone. Moramo biti i nadalje jako oprezni, granice sa susjednim zemljama se otvaraju, svakako sam za popuštanje mjere ali ne i za opuštanje.

Govoreći o Imunološkom zavodu, gradonačelnik je rekao da očekuje poziv iz Vlade RH da ga pozovu na sastanak i da se aktivira Sporazum iz prosinca 2018. Imunološki je zaštitni znak ove zemlje i moramo ga staviti u funkciju. Nema većeg prioriteta od Imunološkog zavoda i donošenja Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području grada Zagreba, Krapinsko-Zagorske županije i Zagrebačke županije. Učinili smo sve da naši prijedlozi, sugestije i primjedbe uđu u prijedlog Zakona i apeliram na nadležne da ga što prije donesu. Naši ljudi su dva mjeseca po 16 sati na zagrebačkim krovovima i moramo voditi računa o njima i cijeniti  njihov trud.

Do 1.lipnja uručit ćemo i rješenja sugrađanima koji udovoljavaju kriterijima za dobivanje gradskih stanova prema nedavno izmijenjenoj Odluci Gradske skupštine, a koji su privremeno smješteni u Studentskom centru u Cvjetnom naselju. Gradonačelnik je također najavio da sljedećeg tjedna dolazi i nova pošiljka građevinskog materija za unutarnje radove, a prema iskazanim potrebama samih građana čiji objekti su stradali u potresu, a u sve u skladu za zakonskim propisima i Zakonom o javnoj nabavi.

Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje naglasio je kako su škole spremne za povratak svih učenika, za njih ukupno 32 500 od 1. do 4. razreda. Koliko će učenika u ponedjeljak doći na nastavu to isključivo ovisi o stavovima roditelja, budući da upute Ministarstva nisu jasne. Također je istaknuo kako će učenici škola koje su stradale u potresu biti smješteni u školama na drugim lokacijama ali to nikako neće umanjiti kvalitetu nastave.
 

Gradske vijesti - 2020.