clanak False

Stožer Civilne zaštite Grada Zagreba_konferencija za novinare

16.05.2020.
U gradu Zagrebu jedna je novooboljela osoba od Covid 19, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare zagrebačkog Stožera civilne zaštite. Tijekom jučerašnjeg dana testirana je ukupno 221 osoba u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar. Ukupno oboljelih je 477, a 442  osobe su ozdravile.

Do sada je pregledano ukupno 20.289 objekata, a Javna vatrogasna postrojba obavila je 5 000 hitnih intervencija. Trenutno se uklanjaju oštećenja s tramvajskih koridora od Trga bana Jelačića, Praškom do Glavnog kolodvora te Jukićevom ulicom. Do sada je na 5.974 lokacija uklonjena 15.651 tona građevinskog otpada.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je da će Grad do kraja sljedećeg tjedna oformiti jedinstveni gradski savjet za psihološku pomoć građanima putem besplatnog telefona, za koji će osigurati prostor. Sudjelovati će najkvalificiraniji stručnjaci od ravnatelja gradskih institucija, pa sve do mladih psihologa koji su na Zavodu za zapošljavanje.

Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić istaknula je da će od ponedjeljka 18. svibnja, biti dozvoljeni posjeti u domove za starije i nemoćne osobe. Također je naglasila kako su uz sve epidemiološke mjere propisane od Nacionalnog stožera, propisane i dodatne mjere od strane Grada, te zamolila sve posjetitelje da ih se strogo pridržavaju kako ne bi ugrozili našu najosjetljiviju skupinu građana.

Zakon o obnovi Zagreba nakon potresa objavljen je jučer na službenim stranicama i nalazi se u javnoj raspravi, istaknuo je ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Ivica Rovis. Grad nije suglasan sa svim dijelovima prijedloga zakona i nadam se da će Grad u roku od 30 dana u suradnji sa stručnim komorama i inženjerima donesti propis  koji će biti provediv i realan. Moramo zajedno pokušati naći najbolji način da obnovimo Zagreb.
 

Gradske vijesti - 2020.