clanak False

Stožer Civilne zaštite Grada Zagreba_U Zagrebu povoljna epidemiološka slika

26.05.2020.
Tijekom jučerašnjeg dana u Zagrebu nije bilo niti jedne pozitivne osobe na Covid 19, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč. Kroz trijažne ambulante prošle su 53 osobe, samoizolacija nije određena ni za jednu, dok je na testiranje upućeno 15 osoba.

U Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar testirane su 272 osobe , jedna nova osoba je izliječena, a 26 ih je još aktivno bolesnih, istaknuo je ravnatelj Zvonimir Šostar. U vremenu od 15. ožujka do danas  u Zavodu je testirano više od 12 000 osoba.
Pomoćnik pročelnika za graditeljstvo Dario Krnjaković , istaknuo je da su statičari pregledali novih 130 objekata.  Brzih pregleda je do danas bilo 21 966, a 2818 ih treba još pregledati.. U tijeku je izvođenje radova na uklanjanju oštećenih dijelova na trasama tramvajskog prometa u Draškovićevoj ulici na potezu od Vlaške do Ulice kneza Mislava, a u planu su radovi od Draškovićeve ulice prema Kvaternikovom trgu, te od Šoštarićeve prema Mihaljevcu.  Podsjetio je također da je u tijeku je i Javni poziv za sastavljanje popisa stručnih osoba za procjenu šteta od potresa. Poziv je objavljen na službenim stranicama Grada Zagreba te u javnim glasilima, a traje do 5. lipnja.

Pomoćnik pročelnika za prometno i komunalno redarstvo Željko Renić  kazao je da su do danas postupali na 7317 lokacija te prikupili 18 340 tona građevinskog otpada. Tijekom jučerašnjeg dana sa 57 lokacija prikupljena je 161 tona građevinskog otpada. Pomoćnik pročelnika također je istaknuo kako se broj mjesta na kojima se odlaže otpad umanjio za 70 posto, a količina otpada za 30 posto.

Dobra epidemiološka situacija u gradu se nastavlja, peti dan zaredom nemamo novo zaraženih osoba, od ukupno 478 pozitivnih, 452 su izliječene, rekao je gradonačelnik Milan Bandić.

Na novinarski upit o programu u povodu Dana grada Zagreba i blagdana naše nebeske zaštitnice Majke Božje od Kamenitih vrata, gradonačelnik je istaknuo da će se i ove godine 31. svibnja održati sveta misa ispred Katedrale, a potom slijedi procesija do Kamenitih vrata u skladu s trenutnom situacijom. Neće biti kao prijašnjih godina, ali važno je očuvati tradiciju. Također, u večernjim satima održat će se i koncert Zagrebačke filharmonije na fontanama u Ulici Hrvatske bratske zajednice.

Gradonačelnik je također zamolio sugrađane za strpljenje te najavio da bi se tramvajski promet mogao kroz mjesec dana uspostaviti kroz središte grada, a u tom vremenu popravit će se pruge i križanja kako bi bilo što manje vibracija. Moramo voditi računa o sigurnosti i potrebama svih sugrađana kako onih koji žive u tom dijelu grada tako i onih koji koriste prijevoz do najužeg centra.

Gradske vijesti - 2020.