clanak False

Stručni Simpozij "Mladi i mentalno zdravlje": Slušam te

Poštovani,
mentalno zdravlje i poremećaji mentalnog zdravlja mladih rastući su problem cjelokupnog društva. Da je tome zaista tako svjedoče poražavajuće brojke prema kojima je suicid 2. uzrok smrtnosti u adolescenata u svijetu. Ne manje važno, statistike pokazuju da se preko 50% psihijatrijskih bolesti u odrasloj životnoj dobi razvilo i uznapredovalo već za vrijeme adolescencije.
Upravo kako bi podigao svijest o važnosti mentalnog zdravlja među mladima, koje ne samo da utječe na pojedinca već i na cjelokupno društvo te smanjio stigmu prema mentalnim poremećajima i psihijatrijskim bolestima kao i razvio mehanizme kojima se mentalno zdravlje mladih može osnažiti i tako prevenirati nastanak poremećaja, Grad Zagreb (Gradski ured za zdravstvo i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport) već drugu godinu za redom podržava Pilot projekt „Promicanje mentalnog zdravlja – Pogled u sebe” koji provode Dom zdravlja Zagreb-Zapad / Centar za zaštitu mentalnog zdravlja i Međunarodna udruga studenata medicine Hrvatkska – CroMSIC.
Cilj je Projekta je osim toga i rano otkrivanje poremećaja i rana intervencija. Sveobuhvatni probir prvi je korak u ranoj intervenciji za probleme mentalnog zdravlja djece i adolescenata.
Slijedom navedenog, posebno nam je zadovoljstvo pozvati Vas na otvorenje ovogodišnjeg Stručnog simpozija „Mladi i mentalno zdravlje: Slušam te“ koje će se održati pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, gospođe Kolinde Grabar - Kitarović u petak,  8. prosinca 2017. godine s početkom u 14.00 sati u prostorima Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, Rockfellerova 4, Zagreb.
Tijekom trodnevnog trajanja (8. – 10.12.2017.), Stručni simpozij, kao jedan od ishoda javnozdravstveno-edukativnog projekta „Promicanje mentalnog zdravlja – Pogled u sebe“, okupit će brojne stručnjake na području zaštite mentalnog zdravlja mladih. Poseban naglasak simpozija, čijem su održavanju podršku pružile Agencija za odgoj i obrazovanje, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, te Hrvatski zavod za javno zdravstvo, bit će stavljen upravo na poteškoće s kojima se svakodnevno nose osobe koje rade s mladima (nastavnici, stručni suradnici u školama, liječnici školske medicine kao i stručnjaci iz područja psihologije, psihijatrije i bliskih područja) kao i na važnost međuljudskih odnosa i izgradnje podržavajuće okoline koja igra neupitnu ulogu u mentalnom zdravlju.
Vjerujući da ćete prepoznati vrijednost ovog projekta, iskreno se veselimo Vašem dolasku.

Program