clanak False

Susret gradonačelnika glavnih gradova Europske unije

Na sastanku u Amsterdamu aklamacijom usvojena Deklaracija gradonačelnika glavnih gradova EU o Urbanoj agendi EU i izbjegličkoj krizi.
21.04.2016.



Na 5. Sastanku gradonačelnika glavnih gradova Europske unije – izravnom dijalogu gradonačelnika s Europskom komisijom, održanom danas u Nacionalnom muzeju Maritime u Amsterdamu, aklamacijom je usvojena Deklaracija gradonačelnika glavnih gradova EU o Urbanoj agendi EU i izbjegličkoj krizi.

Uvaženi skup kojemu je, na poziv gradonačelnika Amsterdama Eberharda van der Laana, sudjelovao i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, okupio je gradonačelnike i visoke uzvanike europskih gradova: Atene, Beča, Berlina, Bratislave, Brisela, Bukurešta, Budimpešte, Kopenhagena, Dublina, Helsinkija, Lisabona, Ljubljane, Londona, Luxemburga, Madrida, PaRIZA, Praga, Rige, Rima, Sofije, Stockholma, Tallinna, Valletta, Vilniusa, Varšave i Zagreba. Raspravljalo o četiri aktualne teme: Rastuća potreba za socijalnim stanovanjem, Urbana mobilnost i kvaliteta zraka, Promicanje dijaloga i suzbijanje radikalizacije te Izbjeglice: gradovi promiču sudjelovanje i integraciju.

Nastavak je to uspješnih susreta koji su održani u Briselu, Rimu i Beču, što ukazuje na učinkovitost i uspješnu suradnju, ne samo gradova međusobno, već i komunikacije s Europskom komisijom.
Svrha ovog sastanka bila je raspraviti i pronaći rješenja za izazove i situacije s kojima se susrećemo – migracije, nezaposlenost, klimatske promjene, radikalizacije i opasnost od terorizma – te razmjenom iskustava i najboljih praksi gradova, kao i predstavljanjem onoga što gradovi trebaju od Europske unije ojačati EU Urbanu agendu i izravni dijalog.

U raspravi oko promicanja dijaloga i suzbijanja radikalizacije, gradonačelnik Bandić istaknuo je da su multikulturalnost, multikonfesionalnost i multietičnost u gradu Zagrebu njegov najveći uspjeh. Ne mogu reći da se Zagrebu sigurno neće dogoditi nesreće/napadi koji su se desili u drugim gradovima ali sa sigurnošću mogu tvrditi da mi multikonfesionalnost, multietičnost i multikulturalnost svakodnevno živimo. Prevencija i dijalog nemaju alternative.

U sklopu 4. teme gradonačelnik Atene Giorgos Kaminis predložio je poseban projekt na temu izbjegličke krize, što je gradonačelnik Amsterdama izdvojio kao posebnu točku rasprave. Atensku inicijativu, koja se odnosi na udruživanje gradova u Mrežu solidarnih gradova, koja bi se bavila izazovima naših gradova na temu izbjeglica i razmjenom iskustava, podržali su svi sudionici sastanka, a gradonačelnik Milan Bandić naveo je sljedeće:
Inicijativa Mreža solidarnosti gradova, koju svesrdno podržavamo, projekt je u koji treba vjerovati , ulagati znanja i napore kako bi funkcionirao u najboljem smislu, a  time i ojačao suradnju glavnih gradova Europe, ne samo u ovo krizno vrijeme. Grad Zagreb je u svojoj novijoj povijesti iskusio nedaće rata i izbjegličkih valova te smo voljni pomoći svojim iskustvima drugim gradovima koji se u ovim trenucima nalaze u sličnoj situaciji. Uvjeren sam u snagu europskih glavnih gradova i mogućnost njihovih gradonačelnika u pružanju snažne političke poruke solidarnosti.


S obzirom na podršku gradova sudionika sastanka, inicijativa Mreža solidarnih gradova novi je korak u komunikaciji i razmjeni iskustava među glavnim gradovima Europske unije.
Povjerenica za regionalnu politiku Corine Cretu na tu temu izjavila je kako ova solidarnost glavnih gradova EU prema Ateni može biti za primjer državnim vlastima.

O daljnjem razvoju EU Urbane Agende govorili su predsjednik e Urban Intergroup, European Parliament Jan Olbrych,  predsjednik COTER-a, Odbor regija Raffaele Cattaneo i ministar za unutarnje poslove Kraljevine Nizozemske Ronald Plasterk, a završnu riječ, kao i dobrodošlicu, iskazao je gradonačelnik grada domaćina Eberhard van der Laan.