clanak False

Suzbijanje zlouporabe alkohola kod djece i mladih

12.06.2018.
Edukacija mladih i njihovo senzibiliziranje na štetne posljedice konzumacije alkohola uz mijenjanje javnih politika prema odraslima i mladima cilj je gradske Strategije suzbijanja zlouporabe alkohola kod djece i mladih, čulo se na konferenciji za novinare održanoj u zgradi Gradske uprave na kojoj su uz zamjenicu gradonačelnika Grada Zagreba Jelenu Pavičić Vukičević i predsjednika Povjerenstva za prevenciju ovisnosti Ivana Ćelića sudjelovale i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, Vanda Bazmenjak ispred Gradskog ureda za obrazovanje i Ivana Portolan Pajić ispred Gradskog ureda za zdravstvo.

Mi odrasli smo dužni organizirati se i stoga bih pohvalila one škole koje su za zadnji dan organizirale izlete kako bi naši mladi kvalitetno proveli svoje slobodno vrijeme. To je naša misija u ovom tjednu, naglasila je zamjenica Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević zahvalivši Gradskom društvu Crveni Križ, spasilačkoj službi, hitnoj medicinskoj pomoći i Policijskoj upravi Zagrebačkoj što uvijek poduzimaju sve što je potrebno da djeca budu sigurna.

Helenca Pirnat Dragičević istaknula je kako je u Hrvatskoj alkohol lako dostupan djeci, što je prema ESPAD-ovom istraživanju potvrdilo 87% djece. Dakle, nedostaje preventivnih programa koji će djeci pomoći da se odupru vršnjačkom pritisku, a na nama odraslima je da poradimo na tome.

Imamo 108 osnovnih škola u gradu, te smo preporučili školama da prije završetka nastave roditeljima prenesu sve informacije o prekomjernoj upotrebi alkohola. Predložili smo i da se nastava ne skraćuje zadnji dan, odnosno da se proslave organiziraju u školama, rekla je Bazmenjak.

2015. godine više od 1000 djece samoinicijativno je slavilo na području Bundeka i Jaruna, a više od njih 100 zatražilo je hitnu medicinsku pomoć. Stoga, poduzeli smo razne aktivnosti te u protekle dvije godine uspjeli smanjiti te nesretne brojeve. Nužno je i mijenjati javne politike, koje se odnose na konzumaciju alkohola, politiku cijena i reklamiranja alkohola, naglasila je Ivana Portolan Pajić ispred Gradskog ureda za zdravstvo.
 

Gradske vijesti - 2018.