clanak False

Svečani koncert povodom rumunjskog predsjedanja Vijećem Europe u Lisinskom

01.03.2019.
Rumunjski glazbeni virtuoz Gheorge Zamfir, kralj Panove frule, u srijedu,  6. ožujka s početkom u 20 sati nastupa u Velikoj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog na svečanom koncertu povodom rumunjskog predsjedanja Vijećem Europe.

 Umjetnički djelujući šest desetljeća, Gheorge Zamfir ne prestaje oduševljavati publiku diljem svijeta. Surađivao je s brojnim umjetnicima (Nicholas Licaret, James Last, Lawrence Foster, The British Chamber Orchestra Quartet Oxford, Marcel Cellier, orguljašica Diane Bish, dirigent Seiji Ozawa). Godine 2015. nastupio je sedam puta sa svjetskim virtuozom Andréom Rieuom na pozornici bukureštanskog trga Piaţa Constituţiei pred 84.000 slušatelja. U 2016. godini niže koncerte u Rumunjskoj s glasovitim pijanistom Richardom Claydermanom. Godine 2017. prominentni tenor Andrea Bocelli poziva ga da mu se pridruži na pozornici rumunjskih gradova obuhvaćenih njegovom svjetskom turnejom, a prošle je godine, između ostalog, sa svojim orkestrom nastupio u Cairo Opera House u Egiptu. Gostovao je po cijelom svijetu: Americi, Kanadi, Australiji, Japanu, Južnoafričkoj Republici...

Snimio je više od 185 nosača zvuka, što je rekord koji dosad nije oborio ni jedan rumunjski umjetnik, s prodanih oko stotinu milijuna primjeraka po cijelom svijetu. Ima više od 120 zlatnih i platinastih ploča, među kojima su četiri zlatne ploče u Južnoafričkoj Republici, četiri platinaste na Novom Zelandu, četiri zlatne ploče u Australiji i 15 platinastih u Kanadi. Jedini je europski umjetnik s dvije zlatne ploče u Sjedinjenim Američkim Državama. Dobitnik je brojnih nagrada, priznanja, viteških naslova i predsjedničkih odlikovanja.

Zamfir je sudjelovao i u mnogim projektima filmske glazbe. Ostvario je suradnju s francuskim producentom Yvesom Robertom na filmu The Tall Blond Man with One Black Shoe, čiji je soundtrack postao svjetski hit, te sudjelovao u izvedbama glazbe za filmove među kojima su i Bilo jednom u Americi, Karate Kid, Kill Bill, Ciao Cristina, Jezero i dr.

Informacije o koncertu možete pronaći ovdje.

Aktualno