clanak False

Svjetski dan okoliša / Kompostana na Jakuševcu

Izrazivši zadovoljstvo što tijekom dvije godine probnog rada kompostane niti jednom nije došlo do prekoračenja emisija merkaptana koji izazivaju smrad, gradonačelnik je apelirao na savjesnost sugrađana i na to da, ako već nisu, počnu odvajati otpad.
05.06.2008.

Nakon dvogodišnjega probnog rada, uz progodni program i u nazočnosti visokih uzvanika iz života Grada, u društvu s predstavnikom Jakuševčana Milivojem Vrbanom, gradonačelnik Milan Bandić otvorio je kompostanu na Jakuševcu, suvremeno postrojenje u kojem će se godišnje reciklirati 10 posto ukupno dovezenog otpada, odnosno oko 32 000 tona biootpada godišnje.

Izrazivši zadovoljstvo što tijekom dvije godine probnog rada kompostane niti jednom nije došlo do prekoračenja emisija merkaptana koji izazivaju smrad, gradonačelnik je apelirao na savjesnost sugrađana i na to da, ako već nisu, počnu odvajati otpad. Holding će, najavio je, u sljedeće dvije godine dvostruko uvećati broj posuda za odlaganje otpada diljem grada, a odlagalište Jakuševec definitivno će zatvoriti vrata 2012..

Na otvorenju novog postrojenja gradonačelnik je naglasio i to da će Zagreb, sa saniranim odlagalištem otpada Jakuševec, dovršenim Centralnim pročistačem gradskih otpadnih voda, te budućim postrojenjem za termičku obradu otpada postati jedan od gradova primjera kako sustavno gospodariti otpadom.

Osim gradonačelnika Milana Bandića i voditelja podružnice ZGOS-a Zlatka Milanovića, na otvaranju Kompostane bili su i predsjednica Gradske skupštine Tatjana Holjevac, zamjenik gradonačelnika Ivo Jelušić, predstavnici Poglavarstva, Skupštine, gradskih četvrti i stanovnici okolnih naselja.

Gradonačelnikov govor pročitajte ovdje.


Gradske vijesti - 2008.