clanak False

Svjetski dan srca 2016.

U povodu Svjetskog dana srca u Hrvatskoj kući srca održana konferencija za novinare, u nazočnosti gradonačelnika Milana Bandića.
28.09.2016.

U povodu Svjetskog dana srca što se obilježava u 195 zemalja svijeta, u Hrvatskoj kući srca je održana konferencija za novinare u nazočnosti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, predsjednika Gradske skupštine Andrije Mikulića, upravitelja Zaklade Hrvatska kuća srca akademika Davora Miličića te ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka.

Kako se čulo, u Zagrebu će se Svjetski dan srca obilježiti javnozdravstvenom akcijom Pokreni svoj život – saznaj svoj kardiovaskularni rizik! u subotu, 1. listopada, na Trgu bana Josipa Jelačića, a u organizaciji Zaklade te u suradnji s Gradom Zagrebom, Hrvatskim kardiološkim društvom i Hrvatskom udrugom kardioloških medicinskih sestara. Zagrepčanke i Zagrepčani će besplatno moći provjeriti vrijednosti krvnog tlaka, kolesterola i glukoze te će na temelju ovih triju parametara saznati više o osobnome kardiovaskularnom riziku.

Upozorivši kako su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrtnosti u Hrvatskoj, koje godišnje uzmu više od 25.000 života, akademik Miličić, upravitelj Zaklade, istaknuo je važnost prevencije rekavši da se povećanom tjelesnom aktivnošću, odgovarajućom prehranom, nepušenjem i redovitim zdravstvenim kontrolama – takve bolesti mogu spriječiti. Akademik je zahvalio gradonačelniku na potpori pri osnivanju Zaklade Hrvatska kuća srca, čiji je suosnivač Grad Zagreb.

Gradonačelnik Milan Bandić pozvao je Zagrepčanke i Zagrepčane da manje puše i više se kreću, našalivši se da je zaljubljenost najbolji lijek za sve, osobito u pitanju bolesti srca! Gradonačelnik je također čestitao akademiku Miličiću na imenovanju na prestižnu funkciju predsjednika Europskog komiteta za transplataciju srca, kao i Ani Ljubas, predsjednici Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara, koja je, kao prva medicinska sestra u Hrvatskoj, postala počasna članica Europske kardiološke asocijacije.

Prisutne su pozdravili i predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Andrija Mikulić te ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, koji su se također osvrnuli na prevenciju, istaknuvši je kao jedan od najbitnijih ciljeva kako današnje konferencije, tako i svih vezanih aktivnosti.

Akcija Pokreni svoj život – saznaj svoj kardiovaskularni rizik! obuhvaća velik broj javno-zdravstvenih aktivnosti na području cijele Hrvatske, a plan obilježavanja u Zagrebu predstavila je Ivana Portolan Pajić iz Gradskog ureda za zdravstvo.
Voditeljica Odsjeka za srčano-žilne bolesti HZJZ-a Verica Kralj govorila je o najnovijim epidemiološkim pokazateljima kardiovaskularnih bolesti, dok je fitness-instruktorica Asja Peterson podsjetila na važnost tjelesne aktivnosti u prevenciji srčano-žilnih bolesti.
 
Prema podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 2015. prvi uzročnik smrtnosti i nadalje su bile bolesti cirkulacijskog sustava s 25 694 umrle osobe ili 47,40%  ukupno umrlih, od čega su 41,67% muškarci, a ostatak žene. Upravo ovaj podatak pobija mit da od posljedica kardiovaskularnih bolesti umire više muškaraca.