clanak False

Svjetski dan srca

29.09.2020.
POBIJEDI SRCEM BOLESTI SRCA

LIJEČNICI APELIRAJU NA GRAĐANE DA REDOVITO KONTROLIRAJU SVOJE KARDIOVASKULARNO ZDRAVLJE BEZ OBZIRA NA PANDEMIJU KORONAVIRUSA.
 
Kardiovaskularne  bolesti uzrok su 17,9 milijuna smrti u svijetu godišnje, a procjenjuje se da će do 2030. godine biti uzrokom 23 milijuna smrti. 
 
U Hrvatskoj su kardiovaskularne bolesti također na vrhu ljestvice smrtnosti, a od njih je 2019. godine umrlo 22.020 osoba, odnosno 42,5 % ukupno umrlih. "Analiza po spolu pokazuje da su uzrok smrti 47,9 % umrlih žena (12.673) i 36,9 % umrlih muškaraca (9.347) upravo kardiovaskularne bolesti. 
 
Vodeće dijagnostičke podskupine su ishemijska bolest srca s udjelom od 15,4 % (7.965) i cerebrovaskularne bolesti s udjelom od 10 % (5.180) u ukupnom mortalitetu", istaknuo je doc. dr. sc. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
 
U usporedbi s Europom, Hrvatska sa standardiziranom stopom smrtnosti od 292/100.000 stanovnika spada u zemlje koje imaju srednje visoke stope smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti. Prosjek za zemlje Europske regije iznosi 315/100.000 stanovnika, a za zemlje Europske unije 190/100.000 stanovnika. 
 
U usporedbi sa susjednim državama Hrvatska ima višu stopu smrtnosti od Republike Slovenije 198/100.000, Austrije 182/100.000, Italije 152/100.000, a nižu stopu od Mađarske 371/100.000.

"Posljednjih petnaestak godina prisutan je pozitivan trend smanjenja smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj, što je izraženije za cerebrovaskularne bolesti, nego za ishemijsku bolest.  Ove godine povodom Svjetskog dana srca apeliramo na sve građane da čuvaju svoje srce, uslijed pandemije koronavirusa prevencija je važnija nego ikada, pogotovo kada znamo da su upravo kardiovaskularni bolesnici rizični za razvoj težih simptoma bolesti COVID-19. Također, važno je reći kako svi oni koji imaju visoki rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, trebaju posjetiti liječnika i obaviti preglede bez obzira na pandemiju koronavirusa", istaknuo je akademik Davor Miličić, upravitelj Zaklade Hrvatska kuća srca.
 
Ove godine Zaklade Hrvatska kuća srca, poštujući naputke Civilnog stožera Republike Hrvatske, nije organizirala javna okupljanja za građane, no obilježila je Svjetski dan srca brojnim online aktivnostima.
 
"Poruka ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana srca je Pobijedi srcem bolesti srca i poziva građane da brinu o svojem kardiovaskularnom zdravlju. Zaklada je ove godine edukativni letak objavila na svojim mrežnim stranicama, a u suradnji s poznatom hrvatskom dizajnericom Anamarijom Brkić Amarie izradili smo prigodnu masku sa simbolom srca te ćemo masku građanima dijeliti putem društvenih mreža i u suradnji s portalima. Na sam Svjetski dan srca, 29. rujna, u cilju podizanja svjesnosti o kardiovaskularnim bolestima obojili smo zagrebačke fontane u crvenu boju", izjavila je Ivana Portolan Pajić, dr. med., zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo i koordinatorica obilježavanja Svjetskog dana srca u Republici Hrvatskoj.Letak
Letak
Letak
Letak
Letak
Letak
Letak

Promicanje zdravlja