clanak False

Svjetski tjedan dojenja (1.-7. kolovoza 2019.)

25.07.2019.
SVJETSKI TJEDAN DOJENJA
(1.-7. kolovoza 2019.)
 
Svjetski tjedan dojenja obilježava se svake godine prvog tjedna u kolovozu javnozdravstvenim akcijama s ciljem ukazivanja na brojne koristi dojenja za dijete i za majku. S obzirom na to da Grad Zagreb nastoji stvoriti socijalno okruženje u kojem će svako dijete imati uvjete za normalan psihički i tjelesni rast i razvoj, dojenje je prepoznato i imenovano prioritetom te ga se promiče sljedećim mjerama i aktivnostima:
 
  • Osnivanje Savjetovališta za dojenje na pet gradskih lokacija u koja građani mogu, sa svojom djecom, doći bez uputnice te potražiti pomoć stručnjaka. Uz savjetovanje vezano uz dojenje i prehranu na 3 lokacije se, u okviru savjetovališta, nudi i usluga baby handlinga ( radi fizioterapeut) te usluga savjetovanja vezano uz planiranje obitelji, što radi ginekolog na lokaciji Dom zdravlja Zagreb Istok - Grižanska 4.
  • Opremanje i adaptacija Ambulante za laktaciju pri Kliničkoj bolnici Sveti Duh pri čemu je to  prva i jedina ambulanta u Republici Hrvatskoj koja pruža specifične zdravstvene usluge u vezi s laktacijom, a namijenjena je majkama koje trebaju usvojiti vještinu dojenja ili primjenu pomagala za dojenje čija su djeca rođena s određenim teškoćama poput prijevremenog rođenja, niske rodne mase, neuroloških teškoća, i slično.
  • Izrada i postavljanje klupa za dojenje i prematanje na pet lokacija te postavljanje deset stolića za prematanje u gradskim upravnim tijelima gdje je najveća frekvencija majki, odnosno obitelji s malom djecom.
  • Kontinuirano organiziranje provođenja besplatnih trudničkih tečajeva za sve buduće majke i očeve u domovima zdravlja na 11 lokacija u 13 grupa, s ciljem poboljšanja zdravlja u obitelji, zdravlja žena u trudnoći, pripreme za rođenje i podizanja zdravog potomstva, kao i podizanja demografske obnove Republike Hrvatske.
  • Kontinuirano provođenje niza aktivnosti kojima se obilježavaju važni datumi usmjereni na promicanje dojenja pod motom „Grad Zagreb - prijatelj dojenja“ poput Nacionalnog tjedna dojenja i Međunarodnog dana obitelji.
  • Podrška i pomoć programima i projekatima udruga koje promiču važnost dojenja među kojima je i projekt Udruge RODA – Roditelji u akciji pod nazivom „Obrazovanje odraslih za pozitivnu trudnoću, porod i babinje“ te potpora pri uspostavi rada prve Banke humanog mlijeka u Hrvatskoj.
  • Osiguravanje sredstava za izradu Priručnika za dojenje u kojem su objedinjene informacije o prehrani majčinim mlijekom, praktični savjeti o tome kako riješiti pojedine teškoće pri dojenju te odgovori na dosad najčešće postavljena pitanja majki. Priručnik je besplatan i izdan je i kao e-knjiga, te je tako dostupan i svim majkama na nacionalnoj razini. Priručnik za dojenje , Poveznica koja vodi na e-Priručnik za dojenje
  • U cilju unapređenja dojenja u zajednici a u povodu Svjetskog tjedna dojenja, Grad Zagreb je osigurao i pedijatrijski priručnik namijenjen pedijatrima u gradskim domovima zdravlja.

Grad Zagreb - prijatelj dojenja