clanak False

Teatrološka tribina „Čitanje kazališta“ u ZKM-u

14.01.2019.
Ususret zagrebačkoj premijeri predstave “Mladež bez Boga“ u ponedjeljka, 21. siječnja u 19 sati, u dvorani Polanec u Zagrebačkom kazalištu mladih održat će se teatrološka tribina „Čitanje kazališta“. Gosti ZKM-ove tribine  „Mladež bez Boga“  su dr.sc.Boris Jokić,  dr.sc.Milka Car i dr.sc.Tomislav Brlek . Autor i voditelj tribine je Srđan Sandić.Premijera ovog djela bit će u ZKM-u 20. veljače, a uoči te izvedbe održat će se i još jedna tribina 1. veljače.

“Mladež bez Boga“ odmah se nakon objavljivanja razvila u jednu od najvažnijih knjiga u kanonu antiratnih romana koji kritiziraju nacizam. Ödön von Horváth uspio je prikazati nastanak fašističkog čovjeka, odnosno uputiti na društvene snage iz kojih nastaje takav tip čovjeka. “Mladež bez Boga“ priča je o obrazovanju koje postaje političkom robom, o ideologijama utkanim u obrazovanje, o načinu na koji trgujemo vrijednosnim sustavom mladih radi političkih ciljeva. Mladi se psihološki i fizički pripremaju za rat. Školski program, masovni mediji i povodljivi roditelji u mlade glave utiskuju novi duh – pun rasne mržnje, surovosti, agresije.

Mladež bez Boga mladež je bez građanske hrabrosti, egoistična, ravnodušna i bezdušna, mladež koja raste u jezivoj hladnoći. Ali Ödön von Horváth poručuje nam da dobro također može pobijediti, i to samo kada se ljudi prestanu bojati zla. Što nas roman Mladež bez Boga može poučiti danas, 2019. u Hrvatskoj? Što nam govori u kontekstu zaustavljene obrazovne reforme, ideoloških podjela i dnevnopolitičkog trgovanja školstvom? Pita li se itko o utjecaju tih procesa na vrijednosne sustave mladih? Kao društvo moramo donijeti odluku o budućnosti naše djece i našega društva, jer djeca će i mladi preuzeti društvo u svakom smislu.

Glume: Boris Barukčić, Lucija Dujmović, Ivana Gulin, Ugo Korani, Ivan Pašalić, Bernard Tomić, Rakan Rushaidat.
Redatelj: Borut Šeparović
Dramatizacija: Ivana Vuković, Borut Šeparović
Koprodukcija: ZKM, Montažstroj i ADU

Aktualno