clanak False

U Zagrebu 56 novih slučajeva zaraze koronavirusom

02.10.2020.
U protekla 24 sata zabilježeno je 56 novih slučajeva zaraze koronavirusom na području grada Zagreba. Mjera samoizolacije određena je za 162 osobe izvijestili su iz NZZJZ Dr. Andrija Štampar na današnjoj konferenciji za novinare Stožera CZGZ održanoj u Gradskoj upravi.

Uime Zavoda detaljnije podatke o novooboljelima dala je glavna sestra Cecilija Rotim, koja je kazala kako 23 novozaražene osobe imaju negativnu epidemiološku sliku. Prethodni kontakt s zaraženima imalo je 27 osoba. Dvije osobe koje su se zarazile dolaze s područja BiH-a odnosno Španjolske, a za jednu osobu se sumnja da je virusu bila izložena prilikom noćnog izlaska. Dvije osobe zarazile su se prilikom obiteljskih svečanosti, a jedna osoba zarazila se na godišnjem odmoru. Također pozitivan nalaz je utvrđen kod jednog učenika i jednog pomoćnika u nastavi u osnovnoj školi, pa se u samoizolaciji nalazi 30 učenika, jedan učitelj i sedam pomoćnika u nastavi. Zaključno s tim sestra Rotim istaknula je kako u Zagrebu trenutno imamo 370 aktivnih slučajeva te 1670 aktivnih samoizolacija, provodi se veliki broj testiranja te je situacija stabilna i pod kontrolom.
Zamjenica gradonačelnika doc.dr.sc. Olivera Majić pozvala je sve građane da se nastave pridržavati mjera opreza i zahvalila im s obzirom na stabilnu epidemiološku situaciju u gradu.
 Izvijestila je kako su vanjski stručnjaci zaduženi za preglede objekata oštećenih u potresu preuzeli u obradu 3814 građevina na području gradskih četvrti Podsljeme, Maksimir, Donja i Gornja Dubrava. Od toga su ukupno 2701 terenski očevid označili završenim.
Tako je do danas pregledano  i verificirano 2659 građevina za daljnju obradu, potpisano je 135 ugovora s vanjskim procjeniteljima, a procjenitelji i ovlašteni inženjeri odradili su zaključno s ovim danom 7925 radnih sati.

Na Javni poziv za dodjelu novčane pomoći ljudima čiji su domovi oštećeni u potresu je pristiglo ukupno 440 prijava, što se tiče informacija  o štetama nastalih od poplava, zamjenica Majić je dodala kako je do danas stručno povjerenstvo obišlo 798 adresa.

Iz Komunalnog i prometnog redarstva javljaju da je jučer s 39 gradskih lokacija prikupljeno 98 tona građevinskog otpada.

Uime Policijske uprave zagrebačke voditelj operativno komunikacijskog centra Stipo Mandić je izvijestio kako nije bilo kršenja odredbi Nacionalnog stožera civilne zaštite, no prekršena je jedna mjera samoizolacije.

Gradske vijesti