clanak False

U Zagrebu četvrti dan zaredom nema novooboljelih

10.05.2020.
U Zagrebu je epidemiološka slika povoljna jer već četiri dana zaredom nema novih osoba zaraženih koronavirusom, izvijestio je u nedjelju zagrebački Stožer civilne zaštite te je pozvao građane da nastave s odgovornim ponašanjem.

"Kroz trijažne ambulante domova zdravlja je prošlo 38 osoba, od toga su za dvije određene mjere samoizolacije, a 15 ih je upućeno na testiranje. Najvažnije je da nema novooboljenih", rekao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Sandra Šikić je rekla da je u zavodu testirano 129 osoba. U Zagrebu su 472 oboljela, ukupna brojka oporavljenih je 418, što je šest više oporavljenih u odnosu na jučerašnji dan.

Gradonačelnik Milan Bandić je izrazio zadovoljstvo zbog epidemiološke slike u Zagrebu. „Najzaslužniji za pozitivnu epidemiološku sliku su naši sugrađani koji se i nadalje ponašaju odgovorno te u skladu s uputama i mjerama Stožera. Bez discipline i solidarnosti to ne bi bilo moguće“, rekao je gradonačelnik pa je potom svim majkama čestitao Majčin dan.

Pomoćnik pročelnika za građenje i sanaciju oštećenih objekata Dario Krnjaković je rekao da je nakon potresa pregledano 18 775 objekata i da su jučer pregledana još 593 nova objekta. „Od ukupnog broja objekata, 5,2 % ih je označeno crvenom, 21 % žutom, a 73,8 % zelenom oznakom. Od dana potresa pa do danas, vatrogasci su imali 4 705 hitnih intervencija. U tijeku je izvođenje radova uklanjanja oštećenih dijelova objekata kojima prijeti neposredno urušavanje na trase tramvajskog prometa“. Obavijestio je i da su završeni radovi na Ilici, od Černomerca do Ulice Republike Austrije, Zapadnog kolodvora, Jagićeve i Jukićeve ulice, Glavnog kolodvora do Borongaja, dok se svi radovi na ostalim prometnicama izvode u koordinaciji sa ZET-om koji radi na ponovnoj uspostavi tramvajskog prometa.

Željko Renić iz Ureda za prometno i komunalno redarstvo je kazao da je od potresa do danas prikupljeno 14 218 tona građevinskog te 1 719,5 tona glomaznog otpada. „U posljednja 24 sata prikupljeno je 292 tone građevinskog i 42,5 tone glomaznog otpada s 220 lokacija“. Podsjetio je da će se glomazni otpad i nadalje prikupljati, ali od ponedjeljka samo na poziv građana. Telefonski brojevi za dojave su 614 6555 i 614 6565, odnosno adresa e-pošte je cistoca.glomazno@zgh.hr. Obavijestio je, također, da ugostitelji koji imaju dvojbi oko otvaranja terasa slobodno mogu kontaktirati Sektor za komunalno i prometno redarstvo na e-mail redarstvo@zagreb.hr ili pozivom na broj 610 6566.

Načelnik PUZ-a Marko Rašić je izvijestio da je u protekla 24 sata stanje kriminaliteta nepromijenjeno, što pokazuje da je na terenu dovoljno policajaca. „Na policijskim punktovima nije bila niti jedna osoba bez adekvatne propusnice, a dosada smo utvrdili 1 824 kršenja propusnica“. Također je izvijestio da je u protekla 24 sata utvrđen jedan slučaj kršenja samoizolacije.

Gradske vijesti - 2020.