clanak False

U Zagrebu dva novooboljela

28.07.2020.
Tijekom jučerašnjeg dana u Zagrebu su zabilježena dva nova slučaja zaraze koronavirusom, a ukupno je 176 aktivnih slučaja, objavljeno je danas na konferenciji za novinare zagrebačkog Stožera Civilne zaštite.

Zvonimir Šostar iz Nastavnog zavoda dr. Andrija Štampar je naglasio da je jedan slučaj kontakt ranije zaraženih osoba, dok je kod druge osobe nejasna epidemiološka anamneza. „Nije vrijeme za opuštanje, iako su ove brojke jako dobre, svi zajedno se moramo potruditi kako bi ih zadržali i u budućnosti“, rekao je.

Gradonačelnik Milan Bandić izrazio je zadovoljstvo time što su zabilježena samo dva nova slučaja zaraze te je ponovno zamolio sugrađane na samodisciplinu i oprez kako bi zaštitili sebe i svoje najmilije. „Suživot s ovim virusom je činjenica od koje ne možemo pobjeći. Budimo i dalje odgovorni, jer ove optimistične brojke mogu varirati“, poručio je gradonačelnik. 

Iz Komunalnog i prometnog redarstva su izvijestili da su redari tijekom jučerašnjeg dana prikupili 149 tona građevinskog otpada sa 60 lokacija.

Na pitanje vezano za prijedlog  zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području grada Zagreba, Krapinsko – zagorske i Zagrebačke županije, koji se trenutno nalazi na prvome čitanju u Saboru, gradonačelnik Bandić je istaknuo "Mi ćemo građanima izaći u susret i pomoći. Prema socijalnom kriteriju, svi građani koji nisu u mogućnosti financirati obnovu svoje jedine nekretnine, Grad Zagreb će naći načina da to financira".

Prema postojećem prijedlogu financiranja predloženo je da država sudjeluje sa 60%, lokalna i područna (regionalna) samouprava s 20% te sami vlasnici s 20%.

Gradske vijesti - 2020.