clanak False

U zgradi Gradske uprave održana konferencija za novinare na temu: Prostorno uređenje grada i provedba natječaja

18.06.2018.

(www.zagreb.hr/Hina) - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ustvrdio je u ponedjeljak da u Zagrebu vode računa o javnom prostoru u gradu, a o ozbiljnosti toga posla govori podatak da je od svih natječaja s područja arhitekture i urbanizma u Hrvatskoj njih dvije trećine raspisano u Zagrebu, koji zauzima samo 1,13 posto površine države.

"U Hrvatskoj se dvije trećine natječaja raspiše u Zagrebu, koji je svega 1,13 posto površine Hrvatske. Pametnima ne treba ništa dalje govoriti", istaknuo je Bandić na konferenciji za novinare sazvanoj radi odgovora na optužbe za netransparentnost u planiranju i projektiranju javnih površina.

"Moj je ideal da Zagreb mijenjamo svakodnevno, a pritom čuvamo njegovu patinu, njegovu memoriju, njegov štih. Zagreb se svakodnevno treba mijenjati, a da pritom ostane isti", ustvrdio je Bandić.

Pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Sanja Jerković komentirala je optužbe da gradske vlasti ne koriste dovoljno institut javnog natječaja istaknuvši kako je od 2006. do 2017. godine na području Zagreba proveden 241 natječaj iz područja arhitekture i urbanizma, od ukupno 366 u cijeloj Hrvatskoj.

Na pitanje zašto nije proveden javni arhitektonski natječaj za uređenje Trga žrtava fašizma, Jerković je odgovorila kako se natječaji provode za idejna rješenja kojima se propituju razne mogućnosti uređenja nekih prostora ili same kompozicije, a na Trgu žrtava fašizma se radi o redovitom održavanju.

"Bilo koji zahvat na kulturnom dobru mora biti verificiran, tako je bilo i ovaj put. Dužnost je Grada da čuva svoje spomenike kulture i redovito ih održava", rekla je. 

Na primjedbu da su klubovi gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a, te zastupnika lijevog bloka na sjednicu Gradske skupštine, koja će se održati u četvrtak, uputili točku kojom traže hitnu obustavu radova na Trgu žrtava fašizma, Bandić je odvratio kako je njemu važno da su ispoštovani procedura i zakon. Poručio je da neće odustati od uređenja te osovine i da će to biti najljepša šetnica u gradu.

Gradske vijesti - 2018.