clanak False

Uručenje Plakete Grada Zagreba Jurju Hrženjaku

10.03.2017.

Poštovani gospodine Hrženjak, dragi Jura, drage kolegice i kolege sugrađani i sugrađanke, dragi moji Zagrepčani!

Današnji dan zahtjeva od mene da ispunim svoju ljudsku i moralnu dužnost i pozovem vas da se poklonimo  dragom Juri Hrženjaku, Zagrepčaninu, borcu za ljudska prava i u ratu i u miru.
 
Inzistiranje na pamćenju njegovih postignuća u 2. svjetskom ratu nalaže mi i ovaj poseban trenutak kada čovjek koji ga je preživio, slavi svoj stoti rođendan. Dugačko je to pamćenje, a ono nas velikim dijelom čini onime što jesmo.

Juraj Hrženjak - veliki čovjek, dugo pamćenje i…sitne godine - samo jedna  jedinica i dvije nule. Ali ove dvije nule služe mu kao otvori za oči i dobro sagledavanje života i društva, a ustrajna želja za pronalaženjem povijesne istine i izgradnje boljeg društva temeljenog na vrijednostima antifašizma.

Ova zemlja nastala je na antifašističkoj borbi u Drugom svjetskom ratu i na borbi protiv Miloševićevog fašizma u Domovinskom ratu. U oba rata bio je Hrženjak koji je svojim zalaganjem i inzistiranjem na neprekidnom i nepristranom dijalogu s prošlošću doprinosio rasvjetljavanju i razumijevanju teške tragedije hrvatskog, srpskog, romskog, židovskog naroda i mnogih drugih ubijenih u ratovima.

Želim iskoristiti ovaj trenutak kada govorim o prošlosti, a za budućnost svih nas, pa tako i našeg Zagreba, i  ponoviti što sam rekao neki dan, da je grad Zagreb grad koji uvažava sve različitosti, suprotstavlja se svakom totalitarizmu i brine za svako ljudsko biće, jer pojedinac, sretni pojedinac moj i naš je cilj.

Juraj Hrženjak takav je pojedinac koji je ovom gradu donio malo svjetla za luč nade u bolje sutra. Jura Hrženjak, molim te i dalje za suradnju da se zajedno zalažemo za dobrotu, budućnost, toleranciju i razumijevanje, ali da nikada ne zaboravimo prošlost kako nam se ne bi ponovila.

Dozvolite mi da na kraju zahvalim Juri na njegovom doprinosu za bolji Zagreb, na njegovanju tradicije antifašizma i antifašističkog pokreta, a ovaj jubilej, stoti rođendan neka nam bude znak  da ima smisla sve dobro što radimo za ovo čovječanstvo i pojedine sudbine.

Stoga koristim ovu priliku da mu u ime svega navedenog dodijelim Plaketu Grada Zagreba!

Živjeli!