MIME-Version: 1.0 X-Document-Type: Worksheet Content-Location: file:///C:/C9732D12/margaret_hilda_thatcher.htm Content-Transfer-Encoding: quoted-printable Content-Type: text/html; charset="us-ascii" MARGARET HILDA THATCHER
Republika Hrvatska
Grad Zag= reb
Gradska skupština Grada Zagreba
Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova
PRIJEDLOG IMENA:
Ime ili naziv:  MARGARET HILDA THATCHER
PODACI O PREDLAGAČU:
Ime ili naziv: Darinko Kozina
Adresa: Brestovečka 128, 10360 Sesvete
Telefon:
Mobitel:
Fax:=  
E-mail: 
UVRŠTENJE U FOND IMENA:
Sjednica Odbora: 6. sjednica Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova=
Datum: 30. listopad 2013.
OPI= S:  britanska političarka
KRATAK ŽIVOTOPIS: MARGARET HILDA THATCHE= R (djevojačkim prezimenom Roberts) (1925. – 2013.) britanska politič= arka. Studirala kemiju u Oxfordu, radila kratko vrijeme kao kemičarka. Nak= on udaje za bogata biznismena studirala pravo. Članica Konzervativne stranke, parlamentarna zastupnica od 1959. Ministrica prosvjete 1970–74. Pobijedila E. Heatha na izborima za vodstvo stranke 1975. Premijerka 1979–90, prva žena na čelu britanske vlade. Započela proces privatizacije u Velikoj Britaniji, opirala se razvoju Europske zajednice i uvela nepopularne poreze. Ostavši u manjini u vodstvu stranke, podnijela ostavku 1990. Imenovana barunicom 1992. Djela: Godine u Downing Streetu; Put k moći; Državničko umije= 3;e: strategije za svijet koji se mijenja.
Pripada najužoj grupi svjetskih državnika, najvažnijih i odvažnih za naše međunarodno priznanje i po tome je Hrvati i građani Hrvatske trebaju i pamtiti. Za vrijeme posjeta Hrvatskoj (rujan 1998.) hrvatski predsjednik Franjo Tuđman odlikovao je Margaret Thatcher Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom (jednim od najviših hrvat= skih odlikovanja). Dobitnica je i počasnog doktorata Sveučilišt= a u Zagrebu.
(Izvor: Prolexis enciklopedija, internetsko izdanje, Leksikografski zavod Miroslav Krleža, članak: rujan 2013.)
POVRATAK NA FOND IMENA  
<= /td>
<= /td>